Egyes gyorsfagyasztott és friss zöldségfélék C-vitamintartalmának összehasonlító vizsgálata nyers és főtt állapotukban

Die Verfasserin prüfte den Vitamin-C-Gehalt von sieben frischen und acht tiefgekühlten Gemüsearten an — von jeder Sorte — je 10 Proben in rohem und gekochtem Zustand mit dem O-sazon-papierchromatographischen Verfahren. Sie stellte fest, dass der Vitamin-C-Gehalt von tiefgekühltem Grünpaprika, Karfio...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: W. Jurics Éva
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1969
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81291
LEADER 02912nab a2200265 i 4500
001 acta81291
005 20230913122756.0
008 230913s1969 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 2 |a W. Jurics Éva 
245 1 0 |a Egyes gyorsfagyasztott és friss zöldségfélék C-vitamintartalmának összehasonlító vizsgálata nyers és főtt állapotukban  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  W. Jurics Éva 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1969 
300 |a 9-16 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények 
520 3 |a Die Verfasserin prüfte den Vitamin-C-Gehalt von sieben frischen und acht tiefgekühlten Gemüsearten an — von jeder Sorte — je 10 Proben in rohem und gekochtem Zustand mit dem O-sazon-papierchromatographischen Verfahren. Sie stellte fest, dass der Vitamin-C-Gehalt von tiefgekühltem Grünpaprika, Karfiol, grünen Bohnen und grünen Erbsen geringer, von tiefgekühlten Tomaten Sauerampfer und Spinat jedoch höher ist, als bei dem entsprechenden frischen Gemüse. Der im Vitamin-C-Gehalt der tiefgekühlten untersuchten Gemüsearten durch Kochen erfolgte Verlust ist grösser als derjenige von frischen pflanzlichen Lebensmitteln. The contents of vitamin C of a series of ten samples of each variety of seven types of fresh and of eight types of quick-frozen commercial vegetables were determined by the author in uncooked and cooked state, employing the osazonepaper chromatographic method. It was found that the contents of vitamin C are low;er in quick-frozen green paprika, cauliflower, green beans and green peas than those in the fresh vegetables, while in the case of quick-frozen tomatoes, spinach and sorrel, the quickfrozen products had higher vitamin C contents than the corresponding fresh vegetables. L’auteur a dósé par Chromatographie sur papier á osazone la teneur en vitamine-C de 7 especes de lógumes frais et 8 espéces de legumes congelés, 10— 10 échantillons par especes, á l’état cru et bouilli. Elle a établi que la teneur en vitamine-C du piment vert, du chouflcur, de Pharicot vert et du petit pois vert congelés rapidement est moindre, la teneur de la tomate, de l’oseille et de I’épinard congelés rapidement est supérieure á celle des expéces frais. La perte de la teneur en vitamine-C qui se produit ä la cuisson des especes congelés rapidement est plus grande que cello des comestibles végétaux frais. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81291/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_01_09-16.pdf  |z Dokumentum-elérés