A nitrát-ion direkt meghatározása húsipari termékekből

Das Absorptionsmaximum des Buthylhydroxytoluols (BHT) wurde in verschiedenen organischen Lösungsmitteln studiert. Eine rasche, einfach durchführbare Grenzwertmethode wurde zur Bestimmung von BHT in Speise-Schweinefett entwickelt. Im wesentlichen besteht die Methode aus einer Reinigung einer Lösung d...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Selmeci György
Aczél Attila
Péter Szilveszter
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1975
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 21 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80614
LEADER 02476nab a2200289 i 4500
001 acta80614
005 20230826110122.0
008 230824s1975 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Selmeci György 
245 1 2 |a A nitrát-ion direkt meghatározása húsipari termékekből  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Selmeci György 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1975 
300 |a 187-194 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 21 No. 4 
520 3 |a Das Absorptionsmaximum des Buthylhydroxytoluols (BHT) wurde in verschiedenen organischen Lösungsmitteln studiert. Eine rasche, einfach durchführbare Grenzwertmethode wurde zur Bestimmung von BHT in Speise-Schweinefett entwickelt. Im wesentlichen besteht die Methode aus einer Reinigung einer Lösung des Schweinefettes in Cyclohexan auf einer Kieselgelsäule, sodann aus einer spektrophotometrischen Untersuchung der erhaltene Lösung bei 284 nm gegen eine Blindprobe. The absorption maximum of butyl hydroxytoluene (BHT) was studied in various organic solvents. A quick and simple lim it value method was developed for the determination of BHT in edible pig fat. The method is based essentially on the purification of the cyclohexane solution of pig fat on a Kieselgel column and subsequently on investigation of the obtained solution by spectrophotometry at 284 nm, using a blank test as reference solution. Les auteurs ont étudié le maximum d ’absorption du butyl-hydroxy-toluéne dans divers solvants organiques. IIs ont développé une méthode de valeur limité rapide et simple pour le dosage du BHT dans la graisse de porc alimentaire. Le principe de la méthode consiste d’une purification, sur une colonne de Kieselgel {silice), de la solution au cyclohexane de la graisse de porc, suivie de la mesure spectrophotométrique, ä 284 nm, de la solution ainsi obtenue, contre un essai á blanc. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
700 0 1 |a Aczél Attila  |e aut 
700 0 1 |a Péter Szilveszter  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80614/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_187-194.pdf  |z Dokumentum-elérés