Kollaboratív robotkarra illeszthető soft-megfogó tervezése és vizsgálata

A kollaboratív robotok megjelenésével megnőtt az igény olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező megfogókra, amelyek képesek a robot munkaterében tartózkodó operátorral együtt közösen elvégezni bizonyos feladatokat az ember épségének veszélyeztetése nélkül. Nem ritkán ezekhez a folyamatokhoz finom...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Mészáros Attila
Vajda Margaréta
Bálint Ádám
Sárosi József
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 2023
Sorozat:JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK 18 No. Különszám
Tárgyszavak:
doi:10.14232/jtgf.2023.kulonszam.323-334

mtmt:34062240
Online Access:http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/27888
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A kollaboratív robotok megjelenésével megnőtt az igény olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező megfogókra, amelyek képesek a robot munkaterében tartózkodó operátorral együtt közösen elvégezni bizonyos feladatokat az ember épségének veszélyeztetése nélkül. Nem ritkán ezekhez a folyamatokhoz finom, az emberi végtagokhoz mozgásához hasonló műveletek elvégzése szükséges. Ezeknek a feladatoknak az ellátására lehetnek alkalmasak az úgynevezett soft- vagy puha megfogók. A soft kialakítású robot megfogókban nagy potenciál rejlik, hiszen olyan ipari problémákra képesek korszerű megoldásokat kínálni, amelyek eddig megoldatlannak, vagy csak körülményesen kivitelezhetőnek bizonyultak. A tanulmány egy olyan soft elemekből felépülő megfogót mutat be, amely kollaboratív robotra illesztve képes laboratóriumi munka elvégzésére, pontosabban különböző méretű Petri-csészék átmozgatására. A tervezési folyamat, illetve a geometriai paraméterek meghatározásának bemutatása után a kivitelezéshez használt módszerek és anyagok ismertetése következik. A tanulmány részletesen foglalkozik a megfogó részegységeivel külön elvégzett és az összeállított megfogón végrehajtott mérések folyamatával és összegzésével. Végezetül bemutatásra kerülnek az elvégzett mérések és funkcionális, illetve használhatósági tesztek eredményei.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:323-334
ISSN:1788-7593