Természetes eredetű potenciálisan ízületvédő anyagok felhasználásával készült funkcionális élelmiszer kifejlesztése

Az ízületi megbetegedések napjainkban igen sok embert érint a világon, melynek hatására megnőtt az ízületet támogató termékek utáni kereslet. A szakdolgozatban csak természetes anyagokból szerettünk volna előállítani egy olyan tartós, rögtön fogyasztható élelmiszert, melyek tartalmaznak ízületvédő a...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Détári Enikő
További közreműködők: Gyimes Ernő (Témavezető)
Dokumentumtípus: Szakdolgozat
Megjelent: 2018
Tárgyszavak:
Online Access:http://diploma.bibl.u-szeged.hu/73354
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az ízületi megbetegedések napjainkban igen sok embert érint a világon, melynek hatására megnőtt az ízületet támogató termékek utáni kereslet. A szakdolgozatban csak természetes anyagokból szerettünk volna előállítani egy olyan tartós, rögtön fogyasztható élelmiszert, melyek tartalmaznak ízületvédő anyagokat. Első lépésben meg kellet találni azokat a természetben előforduló potenciálisan ízület védő anyagokat, amelyeket majd fel tudunk használni a kísérlet során. A tervezés során figyelembe kellett vennünk, hogy az ízületvédő anyagok hő-bomlásáról nincs elég információnk. Ezért a kísérlet tervezése során egy olyan terméket szerettünk volna készíteni, amelyet készítés során nem kell hő kezelni. A célunk, hogy a készterméken végezzünk el stabilitás vizsgálatot és érzékszervi vizsgálatot. Bár nem volt célunk, de a kísérlet során felmerült, hogy a késztermékeken még elvégezzünk vízaktivitási vizsgálatot, illetve mikrobiológiai vizsgálatot.