Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről III. szénhidráttartalom /

Die Verfasser prüften die löslichen Kohlenhydrate von 71 verschiedenen Pilzarten vermittels Papierchromatographie. Glykose und Trehalose ist im alkoholischen Extrakt der meisten Pilze nachweisbar. Auch Mannit und Glykosamin können in mehr als 50% der untersuchten Arten nachgewiesen werden und in zie...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Törley Dezső
Nedelkovits János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Műszaki Könyvkiadó Budapest 1963
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 9 No. 11-12
Kulcsszavak:Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/82078
LEADER 02899nab a2200277 i 4500
001 acta82078
005 20231005145311.0
008 231005s1963 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Törley Dezső 
245 1 3 |a Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről III.   |h [elektronikus dokumentum] :  |b szénhidráttartalom /  |c  Törley Dezső 
260 |a Műszaki Könyvkiadó  |b Budapest  |c 1963 
300 |a 309-316 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 9 No. 11-12 
520 3 |a Die Verfasser prüften die löslichen Kohlenhydrate von 71 verschiedenen Pilzarten vermittels Papierchromatographie. Glykose und Trehalose ist im alkoholischen Extrakt der meisten Pilze nachweisbar. Auch Mannit und Glykosamin können in mehr als 50% der untersuchten Arten nachgewiesen werden und in ziemlich vielen besonders in den in der Mykorrhyse teilnehmenden Pilzen kommt auch Xylose vor. Es gibt nur verhältnismässig wenige, Mannose und Galactose enthaltende Pilzarten. Die experimentellen Ergebnisse weisen darauf hin, dass die Zusammensetzung von Hut und Stiel der Pilze in mehreren Fällen voneinander abweicht. The soluble carbohydrates present in 71 different types of mushrooms were investigated by paper chromatography. Glucose and trehalose could be detected in the ethanolic extracts of most mushrooms. Also mannitol and glucosamine were found in more than 50% of the examined types. Relatively great amounts of xylose were detected particularly in mycorrhyza fungi. Mannose and galactose were present only in a small number of mushroom types. The results of investigations pointed out that in several cases some differences exist in the composition of the caps and stumps of mushrooms. Les auteurs ont étudié les hydrates de carbone solubles de 71 espéces de Champignons différentes par Chromatographie au papier. La glucose et la trehalose sont démontrables dans l’extrait alcoolique de la pjupart des champignons. L’on a trouvé de la mannite et de la glucosamine dans plus de 50% espéces examinées et dans un grand nombre de champignons, surtout des champignons de mycorrhise, il у a aussi de la xylose. Relativement peu d’espéces contiennent de la mannose et de la galactose. Les résultats des analyses montrent que dans plusieurs cas la composition du chapeau et du trone des champignons est differente. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia 
700 0 1 |a Nedelkovits János  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/82078/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_11-12_309-316.pdf  |z Dokumentum-elérés