Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről II. a hamutartalom /
In den Pilzen immer nachweisbare Elemente sind - ausser den in organischen Verbindungen enthaltenen С, H, O, N, die folgenden: P, F, Cl, S, Si, K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, Al; Cu kommt nicht in jedem Pilz vor. Hinsichtlich der anderen Elemente sind noch weitere Untersuchungen erforderlich. Die Menge der...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Műszaki Könyvkiadó
Budapest
1962
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
8 No. 1-2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/81970 |
LEADER | 02473nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta81970 | ||
005 | 20231003145801.0 | ||
008 | 231003s1962 hu o 0|| hun d | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a fre | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Törley Dezső | |
245 | 1 | 3 | |a Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről II. |h [elektronikus dokumentum] : |b a hamutartalom / |c Törley Dezső |
260 | |a Műszaki Könyvkiadó |b Budapest |c 1962 | ||
300 | |a 34-40 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 8 No. 1-2 | |
520 | 3 | |a In den Pilzen immer nachweisbare Elemente sind - ausser den in organischen Verbindungen enthaltenen С, H, O, N, die folgenden: P, F, Cl, S, Si, K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, Al; Cu kommt nicht in jedem Pilz vor. Hinsichtlich der anderen Elemente sind noch weitere Untersuchungen erforderlich. Die Menge der einzelnen Elemente ist in verschiedenen Teilen des Fruchtkörpers verschieden und wechselt auch mit dem Alter des Fruchtkörpers, sowie mit den Gegebenheiten des Standortes. In addition to the elements С, H, O, N, occurring in organic compounds, also the elements P, F, Cl, S, Si, K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, and A1 are present in all mushrooms. Besides, in certain mushroom types also Cu occurs. In respect to other elements, further investigations are needed. The quantity of the single elements varies in the different sites of the stroma. Variations occur also with the age of stroma, and with the conditions of the place of growth. Les éléments que Гоп retrouve toujours dans les champignons sont, outre С, H, О et N des composés organiqües, P, F, Cl, S, Si, K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, Al, la présence du Cu n’ est pas générale dans tous les champignons. Quant aux autres éléments des recherches ultéreures sont encore nccessaires. La quantité des divers éléments est variable m me dans les différentes parties du corps fructifére, eile varié avec son ágé et dépend aussi des propriétés de l’habitat. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia | ||
700 | 0 | 1 | |a Nedelkovits János |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81970/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_01-02_034-040.pdf |z Dokumentum-elérés |