A szódavíz szabad szénsavtartalmának meghatározása

A szódavízben nagy nyomás alatt levő szénsav meghatározása zárt edényben és csak oly módon végezhető kielégítő pontossággal, ha a vizsgálandó szódavizet fölöslegben levő lúgba adjuk és a cserebomlásban részt nem vevő lúg mennyiségét savval meghatározzuk. A szódavíznek a hengerbe nyomatásakor némi sz...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Tompos Albert
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1956
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 2 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81714
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szódavízben nagy nyomás alatt levő szénsav meghatározása zárt edényben és csak oly módon végezhető kielégítő pontossággal, ha a vizsgálandó szódavizet fölöslegben levő lúgba adjuk és a cserebomlásban részt nem vevő lúg mennyiségét savval meghatározzuk. A szódavíznek a hengerbe nyomatásakor némi szénsavveszteség elkerülhetetlen és ezért 10% tűrést kell alkalmazni, vagyis a talált szénsavmennyiséget 10%-kal magasabbnak kell venni. Die unter einem hohen Druck stehende Kohlensäure in Sodawasser kann mit ausreichender Genauigkeit nur dann destimmt werden wenn es in einem geschlossenen Gefäss geschieht. In dem Gefäss befindet sich Lauge in Überschuss. Der in der Reaktion nicht verbrauchte Teil der Lauge wird mit Säure zurücktitriert.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:225-226