Borkősav-készítmények, valamint ezek felhasználásával készült italok ólom és egyéb nehézfém szennyezésének gyors polarográfiás meghatározása
A szerzők eljárást közölnek borkősav, valamint borkősavval készült élelmiszer járulékos anyagok és élvezeti cikkek ólom, továbbá réz, cink és vasszennyezésének gyors polarográfiás vizsgálatára. A szenynyezések mennyiségi értékelése addíciós módszer segítségével történik, mely gyors határérték-vizsgá...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Műszaki Könyvkiadó
Budapest
1955
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
1 No. 2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/81658 |
LEADER | 02155nab a2200253 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta81658 | ||
005 | 20230922084952.0 | ||
008 | 230922s1955 hu o 0|| hun d | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Cieleszky Vilmos | |
245 | 1 | 0 | |a Borkősav-készítmények, valamint ezek felhasználásával készült italok ólom és egyéb nehézfém szennyezésének gyors polarográfiás meghatározása |h [elektronikus dokumentum] / |c Cieleszky Vilmos |
260 | |a Műszaki Könyvkiadó |b Budapest |c 1955 | ||
300 | |a 56-60 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 1 No. 2 | |
520 | 3 | |a A szerzők eljárást közölnek borkősav, valamint borkősavval készült élelmiszer járulékos anyagok és élvezeti cikkek ólom, továbbá réz, cink és vasszennyezésének gyors polarográfiás vizsgálatára. A szenynyezések mennyiségi értékelése addíciós módszer segítségével történik, mely gyors határérték-vizsgálatra is alkalm azható. Alkoholos italoknál és savanyúcukorkáknál különösen az ólomszennyezés ellenőrzését egészségügyi szem pontok indokolják. Die A utoren teilen ein Schnellverfahren zur polarographischen U ntersuchung der in W einsäure, sowie in m it W einsäure bereiteten accessorischen Substanzen der N ahrungs- und G enussm ittel enthaltenen Blei, K upier, Zink-_ und Eisenbeim engungen m it. Die quantitative A uswertung der V erunreinigungen erfolgt m it Hilfe der A dditionsm ethode, welche auch für rasche G renzw ertbestim m ungen geeignet ist. In alkoholischen G etränken und sauren Bonbons ist besonders die K o n trolle der Bleiverunreinigung aus hygienischem Gesichtspunkteerwünscht. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer | ||
700 | 0 | 2 | |a Sz. Pintér Margit |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81658/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_56-60.pdf |z Dokumentum-elérés |