Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben
Die Ergebnisse beweisen, dass der Zerfall des Hexosemolekiils zu Triosen auch beim alkalischen Zuckerabbau von Hexosen über das intermediäre 3- Desoxy-Hexososon erfolgt — ähnlich wie dies bereits früher bei der Karamelisierung der Fruktose beobachtet wurde — entweder so, dass das 3-DesoxyHexoson zu...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Lapkiadó Vállalat
Budapest
1969
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
|
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/81315 |
LEADER | 01959nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta81315 | ||
005 | 20230914105617.0 | ||
008 | 230914s1969 hu o 0|| hun d | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 2 | |a Telegdy-Kováts László | |
245 | 1 | 0 | |a Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben |h [elektronikus dokumentum] / |c Telegdy-Kováts László |
260 | |a Lapkiadó Vállalat |b Budapest |c 1969 | ||
300 | |a 193-195 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények | |
520 | 3 | |a Die Ergebnisse beweisen, dass der Zerfall des Hexosemolekiils zu Triosen auch beim alkalischen Zuckerabbau von Hexosen über das intermediäre 3- Desoxy-Hexososon erfolgt — ähnlich wie dies bereits früher bei der Karamelisierung der Fruktose beobachtet wurde — entweder so, dass das 3-DesoxyHexoson zu Glycerinaldehyd und Methylglyoxal zerfällt, oder auf die Weise, dass sich Metasaccharinsäure bildet, die dann zu Milchsäure und Glycerinaldehyd zerfällt. It has been shown that the fragmentation of hexoses to trioses takes place in an alkaline medium through the intermediate 3-deoxy-hexosone — similarly to the pathway of fructose breakdown in caramelisation. The 3-deoxy-hexosone either yields glyceraldehyde and methylglyoxal by direct cleavage or first isomerisation occurs and the formed metasaccharinic acid degrades to lactic acid and glyceraldehyde. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer | ||
700 | 0 | 1 | |a Örsi Ferenc |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Rásky Klára |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81315/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_04_193-195.pdf |z Dokumentum-elérés |