Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben

Die Ergebnisse beweisen, dass der Zerfall des Hexosemolekiils zu Triosen auch beim alkalischen Zuckerabbau von Hexosen über das intermediäre 3- Desoxy-Hexososon erfolgt — ähnlich wie dies bereits früher bei der Karamelisierung der Fruktose beobachtet wurde — entweder so, dass das 3-DesoxyHexoson zu...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Telegdy-Kováts László
Örsi Ferenc
Rásky Klára
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1969
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81315
LEADER 01959nab a2200277 i 4500
001 acta81315
005 20230914105617.0
008 230914s1969 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 2 |a Telegdy-Kováts László 
245 1 0 |a Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Telegdy-Kováts László 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1969 
300 |a 193-195 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények 
520 3 |a Die Ergebnisse beweisen, dass der Zerfall des Hexosemolekiils zu Triosen auch beim alkalischen Zuckerabbau von Hexosen über das intermediäre 3- Desoxy-Hexososon erfolgt — ähnlich wie dies bereits früher bei der Karamelisierung der Fruktose beobachtet wurde — entweder so, dass das 3-DesoxyHexoson zu Glycerinaldehyd und Methylglyoxal zerfällt, oder auf die Weise, dass sich Metasaccharinsäure bildet, die dann zu Milchsäure und Glycerinaldehyd zerfällt. It has been shown that the fragmentation of hexoses to trioses takes place in an alkaline medium through the intermediate 3-deoxy-hexosone — similarly to the pathway of fructose breakdown in caramelisation. The 3-deoxy-hexosone either yields glyceraldehyde and methylglyoxal by direct cleavage or first isomerisation occurs and the formed metasaccharinic acid degrades to lactic acid and glyceraldehyde. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
700 0 1 |a Örsi Ferenc  |e aut 
700 0 1 |a Rásky Klára  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81315/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_04_193-195.pdf  |z Dokumentum-elérés