Adaptation of an enzymatic method for the determination of ethanol in meat products

Klinikai vizsgálatokra korábbi kutatók által kidolgozott enzimes eljárást alkalmazott húsipari termékek etanoltartalmának egyszerű eszközökkel végrehajtható meghatározására. Az alkohol-dehidrogenáz (ADH) módszer azon alapul, hogy az ADH megfelelő pufferoldatban az etanolt acetaldehiddé alakítja s az...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Pyrcz Jan
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1975
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 21 No. 1-2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80591
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Klinikai vizsgálatokra korábbi kutatók által kidolgozott enzimes eljárást alkalmazott húsipari termékek etanoltartalmának egyszerű eszközökkel végrehajtható meghatározására. Az alkohol-dehidrogenáz (ADH) módszer azon alapul, hogy az ADH megfelelő pufferoldatban az etanolt acetaldehiddé alakítja s az igy felszabaduló egyik hidrogénatom segítségével a rendszerben jelenlevő difoszfopiridin dinukleotid koenzimet (DNP) redukált állapotba viszi át (DPNH). Utóbbi vegyület abszorpciós maximuma 340 nm-nél mérhető, s minthogy a DPNH mért mennyisége egyenesen arányos az etanol mennyiségével, a reakció analitikailag hasznosítható. A húsmintából az etanolt vizgőzdesztillálással különíti el, és a párlat ismert hányadával végzi el az enzimes meghatározást. Az eljárás maximális hibája 0,40%. Eine zur klinischen Untersuchung durch frühere Forscher entwickelte enzy- - matische Methode wurde zur mit einfachen Geräten durchführbaren Bestimmung des Äthanolgehaltes von Fleischprodukten adaptiert. Die sogenannte Alkoholdehydrogenase-Methode (ADH) fusst auf die Umsetzung des Äthanols zu Acetaldehyd durch ADH in einer geeigneten Pufferlösung. Mittels des auf solche Weise freigesetzten einen Wasserstoffatoms wird das in System anwesende Diphosphopyridinukleotid-Koenzym (DNP) in der reduzierten Zustand überführt (DPNH). Das Absorptionsmaximum letzterer Verbindung ist bei 340 nm messbar, und nachdem die gemessene Menge von DPNM mit der Menge des Äthanols direkt proportional ist, kann die Reaktion analytisch verwertet werden. Äthanol wird vom Fleischmuster durch Wasserdampfdestillation abgetrennt, und die enzymatische Bestimmung mit einem bekannten Anteil des Destillats durchgeführt. Der maximale Fehler der Methode beträgt 0,40%. Afin d’effectuer, avec de moyens simples, le dosage de l ’éthanol dans les produits carnés, l ’auteur fait recours ä une méthode enzymatique développée plus tőt par d’autres pour l’analyse clinique. La méthode utilise la déshydrogénase d’alcool (DHA) en tant qu’enzyme et se base sur Faction oxydatrice de l ’enzyme, lequel, dans une solution do tampon appropriée, transforme l ’éthanol en aldéhyde acétique, tandis qu’un des atomes d’hydrogéne libérés réduit en memetemps le coenzyme de nucléotide diphosphopyridine (NDP) en forme NDPH. Ce dernier composé a un maximum d’absorption ä 340 nm et, étant donné que la quantité du NDPH ainsi déterminée est en rapport direct avwc l ’éthanol, la méthode se préte á l ’analyse quantitative. On sépare l ’éthanol de l ’échantillon de viande par distillation ä vapeur d’eau et Fon utilise une part aliquote du dist illat pour l ’analyse enzymatique. L ’erreur maximale du procédé est 0.40 p. c.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:41-46