Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában X. gamma-aktivációs analízis /

A cikksorozat X. része a gamma aktivációs technika (gamma activation analysis, GAA, ill. photon activation analysis, PAA) témakörével foglalkozik. Ismerteti az elméleti alapokat majd röviden néhány olyan vizsgálatot, ahol a szerzôk élelmiszerek összetételének meghatározására gamma aktivációt alkalma...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Szabó S. András
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1993
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 39 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80489
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A cikksorozat X. része a gamma aktivációs technika (gamma activation analysis, GAA, ill. photon activation analysis, PAA) témakörével foglalkozik. Ismerteti az elméleti alapokat majd röviden néhány olyan vizsgálatot, ahol a szerzôk élelmiszerek összetételének meghatározására gamma aktivációt alkalmaztak. A GAA során leggyakrabban (γ, n) és (γ,γ') magreakciókat használnak, s a sugárforrás pl. lineáris gyorsító vagy izotópforrás lehet. The tenth part of the article deals with the topics of gamma activation analysis (GAA or PAA, photon AA). Information is given about the theoretical background and some investigations where GAA technique was used for determination of the composition of foodstuffs. In GAA mainly (γ, n) and (γ,γ') nuclear reactions are used, applying different sources,e. g. linear accelerator, isotope source. Der X. Teil der Artikelserie befaßt sich mit dem Themenkreis der Gamma-Aktivationstechnik. Es werden die theoretischen Grundlagen und kurz einige solche Untersuchungen beschrieben, wobei die Verfasser die Gamma-Aktivation zur Bestimmung der Zusammensetzung von Lebensmitteln angewandt haben. Für die GAA wurden am häufigsten (γ, n) und (γ, γ′) Kernreaktionen verwendet, und die Strahlungsquelle können beispielsweise sowohl der lineare Beschleuniger als auch eine Isotopenquelle sein.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:309-313
ISSN:0422-9576