A magyar hatósági élelmiszerellenőrzés kialakulása és rövid története IV.

A megyei (fõvárosi) élelmiszerellenõrzõ és vegyvizsgáló intézeti hálózat 1970-1982 között hat új intézettel gyarapodott. Az intézetek az új jogosítványok, a viszonylag jelentõs létszámnövekedés, a korszerû berendezések, mûszerek stb. segítségével különleges (szakosított, mikrobiológiai, toxikológiai...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Gönczy Árpád
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1993
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 39 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszerellenőrzés története - hatósági - Magyarország
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80458
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A megyei (fõvárosi) élelmiszerellenõrzõ és vegyvizsgáló intézeti hálózat 1970-1982 között hat új intézettel gyarapodott. Az intézetek az új jogosítványok, a viszonylag jelentõs létszámnövekedés, a korszerû berendezések, mûszerek stb. segítségével különleges (szakosított, mikrobiológiai, toxikológiai, radiológiai) feladatok ellátására képesek. A kidolgozott módszertani útmutatók, irányelvek stb. alapján az ellenõrzést, mintavételt, vizsgálatokat, minõsítést stb. országosan egységesen végzik. Az intézetek szakemberei ellenõrzési, vizsgálati tapasztalataikról az 1975-tõl kétévenként megrendezésre kerülõ tudományos konferenciákon számolnak be. Between 1970-1982 the network of the county (metropolitan) food controll and chemical investigation institutes enlarged with six new institutes. With the assistance of the new authorisations, the relatively considerable staff increase, the up-to-date instruments and equipment's etc. these institutes are able to solve particular (specialised, microbiological, toxicological, radiological) tasks. Relying upon the elaborated methodological instructions and guidelines the control, the sampling, the testing and evaluation etc. are accomplished uniformly all over the country. Experts of the institutes make presentations on their controlling and investigation experiences at scientific conferences held beginning from 1975 biennially. Im Zeitraum von 1970 bis 1982 wurden 6 neue Komitatsinstitute für Lebensmittelkontrolle und Chemische Untersuchung errichtet. Die Institute waren mit den neuen Befugnissen, mit dem verhältnismäßig bemerkenswerten Personalzuwachs, mit moderneren Einrichtungen und Meßinstrumenten usw. in der Lage, besondere (branchenspezifische, mikrobiologische, toxikologische, radiologische) Aufgaben zu übernehmen. Die herausgegebenen methodischen Materialien, Richtlinien usw. trugen dazu bei, daß die Kontrollen die Probenahme, die Untersuchungen, die Bewertungen usw. landesweit einheitlich durchgeführt werden. Die Fachleute der Institute haben über ihre Kontroll- und Untersuchungsergebnisse auf den wissenschaftlichen Konferenzen berichtet, die ab 1975 alle 2 Jahre durchgeführt wurden.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:45-54
ISSN:0422-9576