Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése III. gyümölcslevek szakértői és fogyasztói minősítése /

26 gyümölcslé, illetve -nektár minta szakértői rangsorolását és pontozásos érzékszervi bírálatát végeztük el a korábban kialakított 2 0 pontos súlyozófaktoros módszerrel. Ugyanezen minták fogyasztói rangsorolását és érzékszervi minősítését is végrehajtottuk egy olyan pontozásos módszerrel, melynek m...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Molnár Pál
Tóthné Markus Marianna
Boross Ferenc
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1991
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 37 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Fogyasztói magatartás
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80403
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:26 gyümölcslé, illetve -nektár minta szakértői rangsorolását és pontozásos érzékszervi bírálatát végeztük el a korábban kialakított 2 0 pontos súlyozófaktoros módszerrel. Ugyanezen minták fogyasztói rangsorolását és érzékszervi minősítését is végrehajtottuk egy olyan pontozásos módszerrel, melynek mintánkénti eredményei kisebb átszámítással jól összevethetők voltak a szakértői összpontszámokkal. A szakértői és fogyasztói minőségi rangsorok túlnyomórészt szintén nem mutattak szignifikáns eltéréseket az egyes termékcsoportok esetében. Ranking and scoring of 26 fruit juices and nectars was performed by a sensory panel on a weighted 20 points scale with a method elaborated earlier. The same samples were ranked and evaluated by consumers, too. Their scores, after multiplication by a factor, were comparable to the total scores of the panel. In the majority of cases, the quality rank of experts and consumers did not show significant differences within the individual product groups. 26 verschiedene Fruchtsaft- bzw. Nektar-Proben wurden durch Gutachter mittels Rangordnungsprüfung und nach einer bereits früher ausgearbeiteten 20 Punkte-Methode mit Wichtungsfaktoren sensorisch geprüft. Die gleichen Proben wurden durch Verbraucher mittels Rangordnungsprüfung und nach einer solchen einfachen Punktbewertungsmethode ebenfalls sensorisch geprüft, deren F.rgebnisse nach kleineren Umrechnungen mit den Gesamtpunktzahlen der Gutachter eine gute Vergleichbarkeit je Probe gezeigt haben. Die durch Gutachter und Verbraucher ermittelten Qualitätsrangfolgen wiesen ebenfalls keine signifikanten Abweichungen bei den einzelnen Produktgruppen auf.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:208-218
ISSN:0422-9576