Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában V. jodid és cianin-ion meghatározása /

Közelménysorozatunk utolsó részében ismertetést adtunk a jodid- és cianid-ion meghatározásával kapcsolatos módszertani kísérleteinkről. Meghatároztuk néhány folyékony élelmiszer (üdítőitalok, méz, sör, bor és pezsgő) jodid-, valamint pálinkafélék és vietnami manióka cianid-tartalmát. Egyúttal vizsgá...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Nguyen Hung
Molnár Pál
Adányiné Kisbocskói Nóra
Siska Elemér
Format: Article
Published: Amicus Kiadó Budapest 1990
Series:Élelmiszervizsgálati közlemények 36 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszerkémia - módszer
Subjects:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80369
Description
Summary:Közelménysorozatunk utolsó részében ismertetést adtunk a jodid- és cianid-ion meghatározásával kapcsolatos módszertani kísérleteinkről. Meghatároztuk néhány folyékony élelmiszer (üdítőitalok, méz, sör, bor és pezsgő) jodid-, valamint pálinkafélék és vietnami manióka cianid-tartalmát. Egyúttal vizsgáltuk a jodid- és cianid-mérés pontosságát és reprodukálhatóságát a kalibrációs, az addiciós és a módosított Gran-értékelő eljárással. Rövid összefoglaló következtetésben az ionszelektív elektródokat alkalmasnak minősítettük egy széles körű élelmiszeranalitikai hasznosításra és perspektivikusan a további szabványosításra. The authors reported on methodological tests of determination of iodine — and cyanide — ion in the last part of series. They determined the iodine content of certain liquid foodstuffs (soft drinks, honey, beer, wine, cahmpagne) and the cyanide content of hard drinks and of Viet-Namese manioca. They examined the accuracy and reproducibility of determination of iodine — and cyanide ion by means of the calibrational, the additional and the modified Gran — method. They found, that use of ionselective electrodes is suitable for wide spread utilization in food analitics and in the futher standardization. Im letzeten Teil unserer Publikationsreihe wurden unsere methodischen Arbeiten zur Bestimmung des Jodid- und Cyanid-Ions erlauter. Es wurden der Jodid- Gehalt ausgewahlter flüssiger Lebensmittel (alkoholfreie Erfrischungsgetränke, Honig, Bier, Wein und Sekt) sowie der Cyanid-Gehalt von Spirituosen und Manioka aus Vietnam bestimmt. Gleichzeitig wurden die Präzision und Reproduzierbarkeit der Jodid- und Cyanid- Messung mit dem Kalibrierungs-, Additions- und modifizierten Auswertungsverfahren nach Gran untesucht. In einer kurzen zusamenfassenden Schlussfolgerung wurden die ionselektiven Elektroden für eine breite Anwendung in der Lebensmittelanalytik und perspektivisch auch für die weitere Standardisierung als geeignet beurteilt.
Physical Description:229-237
ISSN:0422-9576