A NIT/NIR spektroszkópai alkalmazása az élelmiszerminősítésben

A közlemény bemutatja a NIR/NIT technika méréstechnikai alapjait, áttekintést ad analitikai alkalmazási lehetőségeiről, összehasonlítja pontosság és reprodukálhatóság szempontjából más analitikai módszerekkel. A szerzők ismertetik húsipari gyártási folyamat során a gyártásközi fehéije-, zsír-, vízta...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Váradi Mária
Tóth Árpád
Format: Article
Published: Amicus Kiadó Budapest 1990
Series:Élelmiszervizsgálati közlemények 36 No. 4
Kulcsszavak:Spektroszkópia, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Subjects:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80367
Description
Summary:A közlemény bemutatja a NIR/NIT technika méréstechnikai alapjait, áttekintést ad analitikai alkalmazási lehetőségeiről, összehasonlítja pontosság és reprodukálhatóság szempontjából más analitikai módszerekkel. A szerzők ismertetik húsipari gyártási folyamat során a gyártásközi fehéije-, zsír-, víztartalom meghatározására kidolgozott NIR módszer statisztikai jellemző adatait. This paper presents the methodolgical basis of NIT/NIR technics, gives a survey of their analytical applications. NIT/NIR is compared to other analytical methods with a Wiev to accuracy and reproducibility. Authors report the statistical characteristics of NIR method developed for the determination of protein, fat and water content in intermediate products of a technological process in meat industry. Im vorliegenden Artikel werden die meßtechnischen Grundlagen der NIR/NIT Technik dargestellt und die analityschen Anwendungsmöglichkeiten erläutert. Die entsprechenden Methoden werden hinsichtlich Richtigkeit und Reproduzierbarkeit mit anderen analytischen Verfahren verglichen. Die Verfasser geben die statistischen Kenndaten der für die Bestimmung des Eiweiß-, Fett- und Wassergehaltes von Fleischprodukten ausgearbeiteten NIR-Methode während des Produktionsprozesses in der Fleischindustrie an.
Physical Description:209-218
ISSN:0422-9576