Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában VIII. részecske (proton) indukált röntgenemisszios analízis (PIXE) /

A szerzők a cikksorozat VIII. részében a PIXE (particle induced X-ray emission) módszer élelmiszervizsgálatokra történő alkalmazhatóságát ismertetik. Tárgyalják a módszer elvi alapjait, majd több példán - pl. tejpor és fűszerpaprika elemi összetételének analízise - bemutatják a nukleáris méréstechni...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Szabó S. András
Borbély-Kiss Ildikó
Kispéter József
Koltay Ede
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1990
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 36 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80346
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzők a cikksorozat VIII. részében a PIXE (particle induced X-ray emission) módszer élelmiszervizsgálatokra történő alkalmazhatóságát ismertetik. Tárgyalják a módszer elvi alapjait, majd több példán - pl. tejpor és fűszerpaprika elemi összetételének analízise - bemutatják a nukleáris méréstechnika élelmiszeranalitikai felhasználhatóságát. The applicability of PIXE (particle induced X-ray emission) method in food examinations is discussed in the 8 th part of the series. The fundamental principals of the method me dealt with and then the usability of the nuclear technique is presented in several examples, e. g.: elementary composition of milk powder and paprika. Im VIII. Teil der Artikelserie wird die Anwendbarkeit der PIXE-Methode (particle induced X-ray emission) für Zwecke der Lebensmitteluntersuchung dargelegt. Die prinzipielle Grundlagen der Methode werden erläutert. Außerdem wird die lebensmittelanalytische Anwendung dieser nuklearen Meßtechnik anhand der Analyse der elementaren Zusammensetzung von Milchpulver und Gewürzpaprika aufgezeigt.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:39-50
ISSN:0422-9576