Nagyteljesítményű folyadékkromatográfia alkalmazása az élelmiszeranalitikában
A közlemény áttekintést ad a nagyteljesítményű folyadékkromatográfia élelmiszeranalitikai alkalmazásáról és annak problémáiról. Részletesen ismerteti a szénhidrátok, lipidek, zsír- és vízoldható vitaminok, adalékanyagok, színezékek, aminosavak és peptidek, valamint mikotoxinok és egyéb idegen anyago...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
1990
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
36 No. 1 |
Kulcsszavak: | Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80344 |
Tartalmi kivonat: | A közlemény áttekintést ad a nagyteljesítményű folyadékkromatográfia élelmiszeranalitikai alkalmazásáról és annak problémáiról. Részletesen ismerteti a szénhidrátok, lipidek, zsír- és vízoldható vitaminok, adalékanyagok, színezékek, aminosavak és peptidek, valamint mikotoxinok és egyéb idegen anyagok meghatározásának eshetőségeit ezzel a technikával. Az élelmiszeranalitikai gyakorlatban az adszorpciós elven elválasztó szilikagél oszlopok és a vegyületek különböző lipofilitását elválasztási célra használó fordított fázisú oszlopok a leginkább elteijedtek. Az ultraibolya és a látható tartományban működő spektrofotometriás detektor alkalmazása a leggyakoribb. The application of HPLC in food analysis and its problems are reviewed. The possibilities of the determination of carbohydrates, lipids, fats-soluble and water-souble vitamins, additives, food colourants, amino acids and peptides, mycot xius and other foreign substances with this technique are discussed in detail. Silica gel columns separating on the principle of adsorption and reverse phase columus using the different lipophility of compounds in separaton are wide-spread in food analytical practice. The use of UV/VIS spectrophotometric detector is the most frequent. Die Publikation liefert einen Überblick über die lebensmittelanalytische Anwendung der Hochleistungs-Flüssigkeitschromatographie und über ihre Besonderheiten. Eis werden die Möglichkeiten der Bestimmung von Kohlenhydraten, Lipiden, fett- und wasserlöslichen Vitaminen, Zusatz- und Farbstoffen, Aminosäuren und Peptiden sowie Mykotozinen und sonstigen Fremdstoffen mit dieser Technik erläutert. In der lebensmittelanalytischen Praxis sind die auf der Grundlage des Adsorptionsprinzips trennenden Silicagelsäulen und die Umkehrphasensäulen, die die verschiedene Lipophilität der Verbindungen zum Zwecke der Trennung nutzen, am meisten verbreitet. Der im ultravioletten und sichtbaren Bereich arbeitende spektrometrische Detektor wird am häufigsten angewandt. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 5-26 |
ISSN: | 0422-9576 |