A gyümölcsökben található pektinbontó enzimek vizsgálatának módszertani kérdései

Gyümölcsök, zöldségfélék tárolása során a tárolhatóságot befolyásoló egyik döntő tényező a gyümölcssejtek szilárdsága, amely szoros kapcsolatban van a felépítésében résztvevő pektinek állapotával. A pektinek átalakulását katalizáló pektinbontó enzimek közül a cikk foglalkozik a pektinmetilészteráz é...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Al-Himdani A.
Merész Péter
Lásztity Radomir
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1989
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 35 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80328
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Gyümölcsök, zöldségfélék tárolása során a tárolhatóságot befolyásoló egyik döntő tényező a gyümölcssejtek szilárdsága, amely szoros kapcsolatban van a felépítésében résztvevő pektinek állapotával. A pektinek átalakulását katalizáló pektinbontó enzimek közül a cikk foglalkozik a pektinmetilészteráz és a poligalakturonáz aktivitásának mérési lehetőségeivel, bizonyos metodikai problémák megoldásával almából és paradicsomból történő enzimkinyerés esetén. Legkedvezőbbnek a viszkozitásváltozás mérési technikát (PG-aktivitás), illetve a titrálásos módszert (PE-aktivitás) találták. Kinyerés szempontjából az acetonpor készítést látják a legjobbnak. The keeping quality of fruits and vegetables is influenced by the firmness of fruits cells. The firmness is in tight connection with condition of pectines. The article deals with measuring of activity of pectine-methyl-esteraz and polygalacturonase which were issued from apple and tomato. It has been found that the most favourable are viscosity-changing measuring technics (PG-activity) and titrational method (PE-activity). The recovery of acetone powder is the most. Während der Lagerung von Obst und Gemüse ist ein entscheidender, die Lagerfähigkeit stark beeinflußender Faktor ist die Festigkeit der Obstzellen, die in enger Beziehung mit dem Zustand der am Aufbau teilnehmenden Pektine steht. Von den die Umwandlung von Pektinen katalysierenden pektolytischen Enzymen befaßt sich die Arbeit mit den Meßmöglichkeiten der Aktivität von Pektinmethylesterase und Polygalakturonase sowie mit der Lösung bestimmter methodischen Probleme bei der Enzymextraktion aus Äpfeln und Tomaten. Die Viskositätsänderungsmeßtechnik (PG-Aktivität) und die Titrationsmethode (PE-Aktivierung) waren die günstigsten. Vom Standpunkt der Gewinnung war die Herstellung des Azetonpulvers am günstigsten.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:153-166
ISSN:0422-9576