Citrusfélék vizsgálata III. szállítmányok létartalmának vizsgálata /
A szerzők két éven keresztül folyamatosan vizsgálták a beérkező citrusszállítmányok létartalmát. A szokásos formában (termőhely, fajtacsoport, érési idő alapján) differenciált gyümölcsök, szállítmányok létartalmában jól értelmezhető, szignifikáns különbségeket tapasztaltak, noha az egyedi minták szé...
Saved in:
Main Authors: | |
---|---|
Format: | Article |
Published: |
1988
|
Series: | Élelmiszervizsgálati közlemények
34 No. 1 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer |
Subjects: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80278 |
Summary: | A szerzők két éven keresztül folyamatosan vizsgálták a beérkező citrusszállítmányok létartalmát. A szokásos formában (termőhely, fajtacsoport, érési idő alapján) differenciált gyümölcsök, szállítmányok létartalmában jól értelmezhető, szignifikáns különbségeket tapasztaltak, noha az egyedi minták szélsőértékei jelentős mértékű átfedéseket mutatnak. A vizsgált időszakban csupán két verdelli citromszállítmánynál és egy grapefruitszállítmány esetében tapasztaltak kevéssel a szabványelőírások által megkívántnál alacsonyabb létartalmakat. A vizsgálatok felhívták a figyelmet arra, hogy a szabványkövetelményeket kívánatos lenne jobban összhangba hozni a kereskedelmi realitásokkal, az egyes gyümölcsök esetében differenciáltabban előírni a minimális létartalom értékeket. The authors investigated continuosly during two years the juice content of the incoming citrus shipments. They discovered significant differences in juice content of the distinguished fruits in the usual way (habitat, group of species, ripening time) though the extreme values of the single samples indicated meaningful overlapings. In the period under survey they finded lower juice content than the standards only at two lemon shipments from Verdel and a grapefruit shipment. The tests called attention to be wished better to co-ordinate the standards with commercial reality and at the single fruits more differently to prescribe the value of the minimum juice content. Verfasser haben zwei Jahre lang den Saftgehalt der Zitruslieferungen kontinuierlich untersucht. Im Saftgehalt der nach Ort, Sorte und Reife differenzierten Obstlieferungen konnten gut auslegbare signifikante Unterschiede festgestellt werden, aber die Extremwerte der Einzelproben zeigten wesentliche Überschneidungen. Im untersuchten Zeitraum stellten nur bei zwei Verdelli-Zitronenlieferungen und bei einer Grape-fruit-Lieferung einen etwas geringeren Saftgehalt als im Standard vorgeschrieben fest. Die Untersuchungen lenken die Aufmerksamkeit darauf, daß es wünschenswert wäre, die Standardforderungen mit den Handelsrealitäten besser in Übereinstimmung zu bringen und im Falle der einzelnen Obstsorten die minimalen Saftgehalt-Werte differenzierter vorzuschreiben. |
---|---|
Physical Description: | 44-48 |
ISSN: | 0422-9576 |