Kukoricafehérjék vizsgálata II. a fehérjék makrofrakciói /

A közleményben — a kukoricafehérjék izolálási módszereinek részletes áttekintése után — négy országból származó, összesen 25 kukoricafajta fehérjéinek makrofrakció eloszlását közöljük. A metabolikusan aktív fehérjék egymással, illetve a teljes fehérjetartalommal vett korrelációja nagy és pozitív. A...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Sharobeem Samy Fanous
Hidvégi Máté
Lásztity Radomir
Simonné Sarkadi Lívia
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1987
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 33 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kukoricafehérjék
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80255
LEADER 02770nab a2200301 i 4500
001 acta80255
005 20230826104844.0
008 230821s1987 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Sharobeem Samy Fanous 
245 1 0 |a Kukoricafehérjék vizsgálata II.   |h [elektronikus dokumentum] :  |b a fehérjék makrofrakciói /  |c  Sharobeem Samy Fanous 
260 |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1987 
300 |a 156-170 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 33 No. 3 
520 3 |a A közleményben — a kukoricafehérjék izolálási módszereinek részletes áttekintése után — négy országból származó, összesen 25 kukoricafajta fehérjéinek makrofrakció eloszlását közöljük. A metabolikusan aktív fehérjék egymással, illetve a teljes fehérjetartalommal vett korrelációja nagy és pozitív. A glutelin az összfehérje-tartalommal negatívan korrelál. A zein a teljes fehérje mennyiségétől független. A zeintartalom és a teljes szem lizinkoncentrációjának összefüggése szignifikáns és negatív. After reviewing the methods and history of isolation of corn protein fractions, the protein composition of 25 different corn varieties is presented and discussed. The correlations between metabolically active proteins and total protein content, as well as, between the two metabolically active proteins are high and positive. Correlation of glutelin vs. total protein is negative. Zein seems to be independent of total protein. There is a significant and negative correlation between zein content and LYS concentration of whole grain. Verfasser berichten nach ausführlicher Darstellung der Isolierungsmethoden für Maiseiweiß über die Verteilung der Makrofraktionen der Eiweißstoffe von insgesamt 25 aus 4 Ländern stammenden Maissorten. Die metabolisch aktiven Eiweißstoffe besitzen untereinander bzw. mit dem Gesamteiweißgehalt eine hohe und positive Korrelation. Die Menge von Zein ist vom Gesamteiweißgehalt unabhängig. Der Zusammenhang zwischen Zeingehalt und der Lisinkozentration des ganzen Korns ist signfikant und negativ. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kukoricafehérjék 
700 0 1 |a Hidvégi Máté  |e aut 
700 0 1 |a Lásztity Radomir  |e aut 
700 0 2 |a Simonné Sarkadi Lívia  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80255/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_03_156-170.pdf  |z Dokumentum-elérés