A spektrofotometriás fehérjetartalom-meghatározás alkalmazása új feltárási eljárással különböző húsok és húsipari termékek esetében

Húsok és egyes húsipari termékek fehérjetartalmának spektrofotometriás meghatározásához új feltáró eljárást dolgoztunk ki. A folyamat végrehajtásához speciális reakcióedényt terveztünk. A különböző oldószerek kombinált alkalmazásával spektrofotometrálásra alkalmas fehérjeoldatot állítottunk elő. Az...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Gábor Miklósné
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1987
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 33 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofotometria
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80251
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Húsok és egyes húsipari termékek fehérjetartalmának spektrofotometriás meghatározásához új feltáró eljárást dolgoztunk ki. A folyamat végrehajtásához speciális reakcióedényt terveztünk. A különböző oldószerek kombinált alkalmazásával spektrofotometrálásra alkalmas fehérjeoldatot állítottunk elő. Az eljárással mintegy 30 perc alatt elvégezhető egy mérés. A módszer pontosságára elvégzett matematikai számítások alapján — a Kjeldahl módszert használva összehasonlító eljárásnak — megállapítható, hogy a két módszer között igen szoros a korreláció, nincs szignifikáns különbség az átlagértékek és a szórásértékek között. A módszer gyártásközi ellenőrzésre kiválóan alkalmas. Authors worked out a new exploring method for the spectrophotometric protein determination in meat and meat products. Special reaction container for the carrying out of processes was projected. With combined use of several dissolvers produced protein solution for the spectrophotometric measurement. One measuring can be carried out in 30 minutes. On the basis of mathematic calculations to control of the accuracy of method in comparison with the Kjeldahl method can be stated that between the two methods there are a strong cori elation and no significant differences between the averages and variances. The method is excellent usuable for the in-process control. Zur spektrophotometrischen Bestimmung des Eiweißgehaltes von Fleischsorten und einzelnen Fleischprodukten wurde ein neues Aufschlußverfahren ausgearbeitet. Für die Durchführung des Verfahrens wurde ein spezielles Raktiongefäß projektiert. M it der kombiniertem Anwendung verschiedener Lösungsmittel konnten wir eine für die spektiophotometrische Bestimmung geeignete Eiweißlösung hersteilen. Mit dem Verfahren kann eine Messung in etwa 31 Minuten durchgeführt werden. Auf der Grundlage der zur Überpiüfung der Genauigkeit der Methode durchgeführten mathematischen Berechnungen kann im Vergleich zur Kjeldahl-Methode festgestellt werden, daß zwischen beiden Methoden eine enge Korrelation existiert und zwischen den Mittel- bzw. Streungwerten kein signifikanter Unterschied besteht. Die Methode ist für die Produktionskontrolle sehr geeignet.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:130-136
ISSN:0422-9576