A kukorica peroxidáz aktivitásának vizsgálata a szárítás folyamatában

A kukoricaszárítás hatására bekövetkezett változást a peroxidáz-enzim aktivitás értékének csökkenése jól érzékeli. A kukorica peroxidáz aktivitását spektrofotometriás módszerrel pH 5,0, 25 °Con, o-feniléndiamin és hidrogénperoxid reagenssel, 1 etn-es kiivettában 430 nm hullámhosszon mérték. Az aktiv...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Temesvári János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1986
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 32 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofotometria
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80223
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A kukoricaszárítás hatására bekövetkezett változást a peroxidáz-enzim aktivitás értékének csökkenése jól érzékeli. A kukorica peroxidáz aktivitását spektrofotometriás módszerrel pH 5,0, 25 °Con, o-feniléndiamin és hidrogénperoxid reagenssel, 1 etn-es kiivettában 430 nm hullámhosszon mérték. Az aktivitás méréshatára 10— 105 U g_1 volt. Félüzemi szárítóberendezésben 70-130 °C hőmérsékletű fűtőlevegővel szárított kukorica peroxidáz aktivitás változását a fajtabéli különbségek nagymértékben nem befolyásolták. A szárítás folyamatában a peroxidáz aktivitás (Y) és a nedves levegő hőmérséklet (Tn) összefüggése közös egyenlettel írható le: log Y = 4,5 — 0,035 Tn. A technológiai paraméterek helyes megválasztásával elkerülhető a túlszárítás, amely egyben jelentős energiamegtakarítást eredményez. The change induced by maize drying can be registered by the decrease in peroxidase enzyme activity. Peroxidase activity of maize was determined by spectrophotometric method using o-phenylenediamine and hydrogen peroxide reagents at pH 5,0, at 25 °C, in 1 cm cuvette at 430 nm. The lim it of determination was 10 —105 Ug-1. In pilot plant dryer the differences in species did not significantly effect the change in the peroxidase activity of maize dried with heating air at 70 — 130 °C temperature. In the drying process the relation between the peroxidase activity (Y) and the temperature of wet air (Tn) can be described by the equation: log Y = 4,5 — 0,035 Tn. By the proper selection of technological parameters overdrying can be avoided and signicant energy can be saved. Die infolge der Maistrocknung eingetretene Änderung lässt sich durch die Verringerung der A ktivität der Peroxidase gut erkennen. Die Peroxidase-Aktivität von Mais wurde m it einer spektrophotometrischen Methode bei pH 5,0 und 25 °C mit o-Phenylendiamin und Wasserstoffperoxid in 1 cm Küvetten bei einer Wellenlänge von 430 nm bestimmt. Der Messbereich der A ktivität lag bei 10 bis 105//g_1. In der Versuchstrocknungsanlage wurde der Mais m it Heizluft von 70 bis 130 °C getrocknet und die Peroxidase-Aktivität gemessen, deren Änderung durch Sortenunterschiede nur geringfügig beeinflußt wurde. Im Trocknungsprozeß kann der Zusammenhang zwischen Peroxidase-Aktivität (Y) und der Temperatur der feuchten Luft (Tn) mit einer Gleichung beschrieben werden: log Y = 4,5—0,035 T n. Mit der richtigen Wahl der technologischen Parameter kann die übermäßige Trocknung vermieden werden, wodurch auch bedeutende Menge an Energie eingespart werden kann.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:138-149
ISSN:0422-9576