A kubai nyers grapefruitlevek minősítésének fejlesztése I. a nyers levek minőség szerinti csoportosítása /

A kubai grapefruitlé előállítására alkalmazott nyerslevet vizsgáltuk minősítés céljából az 1980/81, 1981/82 és 1982/83-as kampányok során. A nyerslevet a szárazanyag- és a savtartalommal, a szárazanyag/savtartalom-mal és a kampány időszakkal jellemeztük. Az adatok feldolgozását főkomponens, cluster...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Torricella R.
Örsi Ferenc
Pino J.
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1985
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 31 No. 4
Kulcsszavak:Cluster-analízis, Statisztikai elemzés, Matematikai statisztika
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80200
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A kubai grapefruitlé előállítására alkalmazott nyerslevet vizsgáltuk minősítés céljából az 1980/81, 1981/82 és 1982/83-as kampányok során. A nyerslevet a szárazanyag- és a savtartalommal, a szárazanyag/savtartalom-mal és a kampány időszakkal jellemeztük. Az adatok feldolgozását főkomponens, cluster és diszkriminancia analízissel végeztük, így három minőségi osztályba soroltuk a nyerslevet és egy olyan összetett indexet definiáltunk, amely nagy segítséget nyújt a kubai grapefruitlé minőségének a biztosításában. The raw juice used for the preparation of Cuban grape-fruit juice was examined for the purpose of qualification during the compaigns in 1980/81, 1981/82 and 1982/83. The raw juice was characterised by the dry material and acid contents, by the dry material/acid content rate and by the compaign period. The data were processed by principal component, cluster and discriminance analysis, and in this way the raw juice was classified into three quality groups and a complex quality index was defined, which promotes the assurance of the quality of cuban grapefruit juice. Während der Kampagnen 1980/81, 1981/82 und 1982/83 wurde der zur Herstellung von kubanischen Grapefruit-säften verwendeten Rohsaft untersucht und die Qualität beurteilt. Der Rohsaft wurde mittels Gehalt an Trockensubstanz und Säure sowie anhand des Verhältnisses Trockensubstanz/Säuregehalt charakterisiert und die Kampagneperiode angegeben. Die Daten wurden mit des Hauptkomponenten-, Cluster- und Diskriminanzanalyse ausgewertet, wobei der Rohsaft in drei Qualitätsklassen eingeordnet wurde. So konnte eine solche komplexe Kennziffer definiert werden, die zur Sicherung der Qualität des kubanischen Grapefruitsaftes mit Erfolg genutzt werden kann.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:217-228
ISSN:0422-9576