Citrus-félék vizsgálata II. az anyagcsere vizsgálata légzésméréssel /

The paper is about the test of the practical application of a new spirometric instrument with the purpose of characterizing the metabolism of fruits by the intensity of respiration The instrument of high sensitivity is suitable to determine the quantity of the expired C02. According to the results t...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kádas Lajos
Frenyó Vilmos
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1985
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 31 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Légzésvizsgálat
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80161
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:The paper is about the test of the practical application of a new spirometric instrument with the purpose of characterizing the metabolism of fruits by the intensity of respiration The instrument of high sensitivity is suitable to determine the quantity of the expired C02. According to the results the respiratory response reactions given to traumatogen effects can be used for the judgement of the resistance of fruit, but the method is to be elaborated yet. The most feasible way for the examination of the CO, content of citrus fruits with diagnostic purposes is through a gap into the inside of the fruit. Die Arbeit beschreibt die praktische Anwendung eines neuen Apparates zur Messung der Atmungs zur Kennzeichnung des Stoffwechsels von Früchten mittels der Atmungsintensität. Dieser äusserst empfindlicher Apparat ist dazu geeignet, dass man das Volumen des ausgeatmeten CO, an irgendeinem Punkt der Obstschale binnen einer Minute feststellcn möge. Auf Grund der Angaben sind die durch traumatogenen Wirkungen hervorgerufenen Antwortreaktionen der Atmung zur Beurteilung der Widerstandsfähigkeit des Obstes anwendbar, soll jedoch die Methode noch weiter entwickelt werden. Die Untersuchung des inneren СО,- Gehaltes der Citrusarten zum Zweck der Diagnostik scheint ein gangbarer Weg zu sein, durch eine Öffnung ins Innere des Fruchtes durchgeführt. Les auteurs font l’essai d’un appareil nouveau ä respirométrie pour analyser la métabolisme des fruits par l’intensité respiratoire. II est possible analyser avec cet appareil sensible pendant une minute la quantité de l’anhydride carbonique expirée de n’import quel point du zeste. Semble indiquer que les réactions respiratoires aux actions traumatogénes sont utilisables ä l’appréciation de la résistance du fruit mais la méthode est sous l’élaboration. Semble pratique l’analyse de la teneur en anhydride carbonique des hespéridées ä travers un’interstice dans le fruit.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:11-19
ISSN:0422-9576