Az új Élelmiszertörvény végrehajtásának élelmiszerhigiéniai tapasztalatai

Az új Élelmiszertörvény és végrehajtási rendelete szabályozta az élelmiszerelõállító üzem telepítésével, tervezésével, kivitelezésével, felszerelésével és a tevékenység beindításával összefüggõ szakhatósági feladatokat. A közlemény összefoglalóan tartalmazza az eddigi végrehajtási tapasztalatokat rá...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kovács József
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 1996
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 42 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszergazdaság - minőségszabályozás, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszer-higiénia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79910
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Az új Élelmiszertörvény és végrehajtási rendelete szabályozta az élelmiszerelõállító üzem telepítésével, tervezésével, kivitelezésével, felszerelésével és a tevékenység beindításával összefüggõ szakhatósági feladatokat. A közlemény összefoglalóan tartalmazza az eddigi végrehajtási tapasztalatokat rámutatva a legfontosabb problémákra is. Ezek közül - többek között - megemlítendõ a fogyaszthatóság megállapítása, az élelmiszerbiztonság üzemi szintû megvalósítása, a mezõgazdasági kistermelõk élelmiszerelõállítói tevékenysége, a minimumvizsga lebonyolítása és az élelmiszerelõállítás egyes mûveleteinek végzése az élelmiszerüzletben. The new Food Act and the Implementing Regulations contain the control authority’s tasks related to the design, establishment, instalment and starting operation of the food manufacturing plants. This article summarises the execution experiences and indicates the most important problems as well. Among others, they are: statement of the shelf life, food safety at assurance plant level, food production by the agricultural small producers, minimum level examinations of the staff and implementation of food manufacturing certain procedures in the food shops. Durch das neue Lebensmittelgesetz und die Durchführungsbestimmungen wurden die Aufgaben der zuständigen Fachbehörden im Zusammenhang mit der Errichtung, Projektierung, Ausrüstung und der Inbetriebnahme der Produktion geregelt. Die Publikation beinhaltet die Erfahrungen der bisherigen Durchführung sowie die aufgetretenen Probleme. Von diesen sollten unter anderen die Festlegung der Verbrauchsfrist, die Sicherung der Verkehrsfähigkeit im Herstellerbetrieb, die Herstellung von Lebensmitteln durch die landwirtschaftlichen Kleinproduzenten, die Abwicklung der „Minimumprüfung” der Betriebsangehörigen und Lebensmittelproduktion in den Lebensmittelläden erwähnt werden.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:289-297
ISSN:0422-9576