A méz minősége és minősítése

A szerzők akác-, hárs- és vegyes virágmézek minõségét vizsgálták. A minõsítésnél a hazai gyakorlatban általánosan elterjedt mikroszkópos pollenanalízis elsõdlegességével szemben az akácmézeknél - a fajtajelleg megállapításánál és az esetleges hamisítások kiszûrésére - kiemelik a cukor-összetételi el...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kerekes László
Sitkei András
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 1996
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 42 No. 3
Kulcsszavak:Méz - minőség, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79901
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzők akác-, hárs- és vegyes virágmézek minõségét vizsgálták. A minõsítésnél a hazai gyakorlatban általánosan elterjedt mikroszkópos pollenanalízis elsõdlegességével szemben az akácmézeknél - a fajtajelleg megállapításánál és az esetleges hamisítások kiszûrésére - kiemelik a cukor-összetételi elemzések jelentõségét, mivel jellemzõen magas és viszonylag állandó a fruktóz-glükóz arány. A cukorvizsgálatokat korszerû enzimes bioanalitikai és nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC) módszerrel végezték. The quality of acacia, linden and mixed honey was studied. In case of acacia honey, as opposed to the priority of microscopic pollen analysis generally widespread in Hungarian practice for the determination of the type and detection of possible adulterations, authors emphasise the significance of analysis of sugar composition as the glucose to fructose ratio is characteristically high and relatively constant. Sugar analyses were performed with modern enzymatic bioanalytical and high performance liquid chromatographic (HPLC) methods. Die Qualität von Akazien-, Linden- und gemischtem Blütenhonig wurden untersucht. Bei der Qualitätsbewertung von Akazienhonig wird entgegen der Priorität in der ungarischen Praxis allgemein verbreiteten mikroskopischen Pollenanalyse die Bedeutung der Zuckeranalyse für die Feststellung der Sorte und die Identifizierung der eventuellen Verfälschungen hervorgehoben, da das Fructose - Glucose - Verhältnis charakteristisch, ziemlich hoch und verhältnismäßig gleichbleibend ist. Die Zuckeranalyse wurde mit einem modernem enzymatischem Verfahren und mit einer HPLC-Methode durchgeführt.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:204-211
ISSN:0422-9576