Besugárzott sertészsírminták oxidatív stabilitásának vizsgálata

A szerzõ Co60-as γ ionizáló sugárforrással 0; 0,75; 2,5 kGy sugárdózissal kezelt sertészsír oxidációval szembeni ellenállóképességét vizsgálta DSC (Differential Scanning Calotimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) módszerek és peroxidszám (POV) meghatározás alkalmazásával. Mindegyik módszerrel a növekvõ...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Formanek Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1995
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 41 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79857
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzõ Co60-as γ ionizáló sugárforrással 0; 0,75; 2,5 kGy sugárdózissal kezelt sertészsír oxidációval szembeni ellenállóképességét vizsgálta DSC (Differential Scanning Calotimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) módszerek és peroxidszám (POV) meghatározás alkalmazásával. Mindegyik módszerrel a növekvõ sugárdózissal, csökkenõ oxidációs stabilitás volt érzékelhetõ, amit a peroxidszám mérések is igazoltak. DSC (Differential Scanning Calorimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) methods and POV (Peroxide Value) determination was applied to determine the oxidative stability of lard samples irradiated by a Co60 gamma source at the dose of 0; 0.75; 2.5 kGy. Both of the methods seem to be suitable to determine oxidative stability of fats, because in every case lowering oxidative stability was received with increasing irradiation dose. DSC (Differential Scanning Calorimetry), OBM (Oxigen Bomb Method) Methoden und POV( Peroxide Value) Bestimmung wurden zur Charakterisierung der oxidativen Stabiltät des Schweinefettes verwenden. Die untersuchten Proben wurden mit einer Co60 ionisierenden Strahlungquelle bei Dosen von 0, 0,75, 2,5 kGy behandelt. Bei zunehmenden Dosen war die oxidative Stabilität mit jeder Methode merklich abnehmend, was auch durch die Bestimmung der Peroxidzahl bestätigt wurde.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:124-133
ISSN:0422-9576