Arzén élelmiszerekben
Az arzén - különbözå vegyületek (As(III) és As(V), szerves és szervetlen) formájában - jelen van a környezetben és az élelmiszerekben. A különféle molekulaszerkezeté és oxidációs fokú arzénvegyületek kémiai és toxikológiai jellemzåi eltéråek. Az élelmiszerekben és vízben elåforduló legtoxikusabb arz...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2009
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
55 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - arzén |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79712 |
Tartalmi kivonat: | Az arzén - különbözå vegyületek (As(III) és As(V), szerves és szervetlen) formájában - jelen van a környezetben és az élelmiszerekben. A különféle molekulaszerkezeté és oxidációs fokú arzénvegyületek kémiai és toxikológiai jellemzåi eltéråek. Az élelmiszerekben és vízben elåforduló legtoxikusabb arzénforma a 3 és 5 vegyértéké szervetlen arzén. Az Európai Unióban jelenleg nincs határérték élelmiszerek arzéntartalmára. Korábbi felmérések alapján az étrendi arzén bevitel få forrásai a tengeri élelmiszerek, beleértve a tengeri moszatokat, halakat, kagylókat, rákokat. Az édesvízi halakban az arzén koncentráció kisebb, mint a tengeri halakban. A szárazföldi környezetben termelt állati és növényi eredeté élelmiszerekben az arzén-szintek általában alacsonyabbak. A rizsek, gombák arzéntartalma érdemel még külön figyelmet. Az EU arzén-stratégiát alakított ki, melynek keretében – a Bizottság kérésére – az EFSA 2008 második felében, a tagországok adatainak összegyéjtésével felmérést végzett az élelmiszerekben elåforduló arzén szintekrål. A felmérés 2009-ben tovább folytatódik az egyes terményekben, illetve termékekben jelenlévå szerves és szervetlen arzén arányára vonatkozó adatgyéjtéssel. Az eredmények alapján az EFSA bevitel és kockázatbecslést készít. Magyarország - élelmiszerek összes arzéntartamára vonatkozó – 3396 hazai mérési eredmény összegyéjtésével, értékelésével és EFSA adatbázisba küldésével vett részt a munkában. A hazai adatok értékelése megeråsíti a korábbi európai felmérések eredményeit. A Magyarországon vizsgált termékek közül a tenger gyümölcsei, a halak és halkészítmények és a rizs arzéntartalma jelentåsebb, ezen élelmiszerekben érdemes tovább vizsgálni, szétválasztani a szerves és szervetlen kötésé arzént. Arsenic is present in several forms (As(III) and As(V), organic and inorganic) in the environment and foodstuffs. Arsenic compounds of different molecular structure and oxidation state have different chemical and toxicological properties. Inorganic forms of arsenic having valence states 3 and 5 are the most toxic forms occuring in food and water. Currently there is no regulatory limit value for the arsenic content of foodstuffs in the European Union. According to former surveys, the main sources for dietary intake of arsenic are marine foods, including marine algae, fish, shellfish and crabs. Fish in fresh water contain lower amounts of arsenic than those in sea-water. Foods produced of terrestrial animals and plants have in general lower levels of arsenic. In addition, levels in rice and mushrooms need to be mentioned. The EU has developed a strategy for arsenic, in which, upon Commison’s request, a survey was made of the arsenic content of several foodstuffs, summarising the data collected from the member states in the second half of 2008. The survey proceeds in 2009, with the collection of data for the ratio of organic and inorganic arsenic found in several produce and products. The EFSA is going to assess intake and risks using these results. Hungary has taken part in this work by collecting, assessing and submitting a total number of 3396 data (of total arsenic content of foodstuffs) to the EFSA database. Results of Hungarian data evaluation confirm those of former European surveys. Marine foods, fish and fish products and rice are those products analysed in Hungary, which are specifically worthy of further examining including the determination of organic and inorganic arsenic contents and ratios. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 170-180 |
ISSN: | 0422-9576 |