Ízfelismerő képesség vizsgálata sós (nátrium-klorid) ízre citromsav jelenlétében = Investigation of the ability of taste-recognition for salty taste (sodium-chloride) in presence of citric acid
A cikk sós ízre vonatkozó, modell-oldatokkal végzett ízfelismerő vizsgálat eredményeit ismerteti, citromsav jelenlétében. Megállapítható volt a maszkírozó (elfedő) hatás, a citromsav jelenléte jelentősen csökkenti a sós íz felismerhetőségét a hasonló koncetrációjú, de zavaró ízkomponenst nem tartalm...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2008
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
54 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - érzékszervi |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79682 |
Tartalmi kivonat: | A cikk sós ízre vonatkozó, modell-oldatokkal végzett ízfelismerő vizsgálat eredményeit ismerteti, citromsav jelenlétében. Megállapítható volt a maszkírozó (elfedő) hatás, a citromsav jelenléte jelentősen csökkenti a sós íz felismerhetőségét a hasonló koncetrációjú, de zavaró ízkomponenst nem tartalmazó NaCl oldattal szemben. Az alapoldat 0,10 g/100 ml citromsav volt, a NaCl-ra vonatkozó koncentráció pedig 0,03 és 0,20 g/100 ml között változott. The results were introduced concerning recognition of salty taste in the presence of citric acid. There is definitely a masking effect; the presence of citric acid decreases significantly the perceptibility of salty taste in comparison with the similar NaCl concentration solutions, but without other aroma components. The basic solution was 0.10 g/100 ml for citric acid, and the NaCl concentration varied between 0.03 and 0.20 g/100 ml. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 173-179 |
ISSN: | 0422-9576 |