Gyümölcslevek minőségi jellemzése elektronikus nyelvvel = Qualitative analysis of fruit juice by electronic tongue
Az élelmiszergyártóknak a termékeik megkülönböztetéséhez egyre szigorúbb minőségi követelményeket kielégítő termékeket kell előállítaniuk. A fogyasztó szempontjából az élelmiszer minőségének egyik legfontosabb meghatározója az íz. Az elektronikus nyelv elektrokémiai szenzorainak kombinációja és a me...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2008
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
54 No. 3 |
Kulcsszavak: | Elektrokémia, Élelmiszervizsgálat - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79680 |
Tartalmi kivonat: | Az élelmiszergyártóknak a termékeik megkülönböztetéséhez egyre szigorúbb minőségi követelményeket kielégítő termékeket kell előállítaniuk. A fogyasztó szempontjából az élelmiszer minőségének egyik legfontosabb meghatározója az íz. Az elektronikus nyelv elektrokémiai szenzorainak kombinációja és a megfelelő többváltozós statisztikai eljárás gyors, objektív és rugalmas mérési módszert tesz lehetővé, ami új irányt jelent a folyékony élelmiszerek íz-jellemzőinek meghatározásában. Célul tűztük ki a kereskedelmi vállalat sajátmárkás termékének és azt a terméket gyártó cég saját termékének összehasonlítását narancsleveken. Feladatunk volt friss narancslé összehasonlítása kereskedelmi forgalomban kapható narancslevekkel, valamint a hőkezelés hatásának nyomon követése, továbbá a gyümölcstartalom koncentrációjának meghatározása narancs- és almalében. Az eredményeink értékelését mintafelismerő algoritmusokkal, többváltozós statisztikai módszerekkel végeztük. Kutatásaink alapján megállapítottuk, hogy az Astree elektronikus nyelv elektrokémiai szenzorainak kombinációja és a megfelelő többváltozós statisztikai eljárás gyors, objektív, rugalmas és költségkímélő mérési módszert tesz lehetővé. Alkalmas a gyümölcslevek íz alapján történő megkülönböztetésére, valamint az összetevők stabilitásának és változásának megállapítására. Az eredmények alapján nagy biztonsággal képes megkülönböztetni az almaleveket már 5%-os koncentráció különbség, valamint a narancsleveket 10%-os koncentráció különbség esetén. Generally the purpose is to produce high quality products. The taste is one of the most important attribute of foods. The combinations of electronic tongue’s chemical sensors with appropriate multivariate statistical methods are able to provide rapid, objective and flexible results. Objective of this study was to compare the well-known orange juices with trade company name labelled products as well as to compare fresh made orange juice with commercial orange juice samples and to monitor the effect of temperature treatment. Further goal was to predict the concentration of orange and apple juice samples. The evaluations of the results were carried out by multivariate statistical methods. The electronic tongue is suitable for the measurement of different fruit juice samples and it is able to differentiate the juice samples on the basis of the taste and to monitor the changes in the taste and the stability of the juice components. It is able to recognize the differences between apple juice samples with 5% concentration difference and orange juice samples with 10% concentration difference. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 151-162 |
ISSN: | 0422-9576 |