Nemzetközi tanulmány a sófogyasztás jellemzőiről és csökkentésének gátjairól = International study on the characteristics of salt consumption and on the obstacles of its reduction
A tanulmány betekintést ad a sófogyasztás csökkentésével összefüggő magatartási és tudati jellemzőkbe nemzetközi szinten. A földrészek és országok között vannak hasonlóságok, de vannak jelentős különbségek is. Az eredmények azt sugallják, hogy egy átfogó, országoktól független stratégiát ki lehet do...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
EOQ MNB
Budapest
2013
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
59 No. 4 |
Kulcsszavak: | Sófogyasztás, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79596 |
Tartalmi kivonat: | A tanulmány betekintést ad a sófogyasztás csökkentésével összefüggő magatartási és tudati jellemzőkbe nemzetközi szinten. A földrészek és országok között vannak hasonlóságok, de vannak jelentős különbségek is. Az eredmények azt sugallják, hogy egy átfogó, országoktól független stratégiát ki lehet dolgozni, de az általános alapelveket mindig az adott feltételekhez, körülményekhez kell adaptálni. így például eléggé gyakori a csökkentéssel szembeni érdektelenség. Tehát általánosan szükséges az érdeklődés felkeltése. Azonban az intervenció során figyelembe kell venni, hogy az adott ország lakosságának többsége a változás milyen fokán áll, és ennek megfelelően a tényleges ismeretekre, a tájékozottság bővítésére, vagy a motiváció erősítésére van-e szükség. Kétségtelen, hogy a javasolt sófogyasztásról valamennyi, a vizsgálatba bevont országban hiányosak az ismeretek. Ez felhívja a figyelmet az ajánlás és a sóforrások széleskörű ismertetésére, valamint az ilyen irányú nevelő/felvilágosító tevékenységre. A kérdezettek túlnyomó részaránya elismeri saját felelősségét, ezt erősítve meg lehet mutatni azokat a lehetőségeket, amelyek a sófogyasztás csökkentéséhez vezetnek. A tanulmány megteremtette az intervencióhoz szükséges kiindulási alapokat. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 184-190 |
ISSN: | 0422-9576 |