Narancs és narancslevek C-vitamin tartalmának összehasonlító vizsgálata = Comparative study of the vitamin-C content of orange and orange-juices
A citrusfélék közül Magyarországon a narancsot fogyasztják a leginkább. A feldolgozás során azonban a kiindulási gyümölcs beltartalmi paraméterei megváltoznak, s a C-vitamin tartalom is csökken. A gyümölcs hűtőtárolása mérsékli a C-vitamin tartalom csökkenés mértékét a szobahőfokon történő tárolássa...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Q & M Kft.
Budapest
2012
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
58 No. 3-4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - narancs, Élelmiszerkémia - narancs |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79570 |
Tartalmi kivonat: | A citrusfélék közül Magyarországon a narancsot fogyasztják a leginkább. A feldolgozás során azonban a kiindulási gyümölcs beltartalmi paraméterei megváltoznak, s a C-vitamin tartalom is csökken. A gyümölcs hűtőtárolása mérsékli a C-vitamin tartalom csökkenés mértékét a szobahőfokon történő tárolással összehasonlítva. A 100% gyümölcshányadú narancslevek C-vitamin tartalma mintegy fele-kétharmada a friss narancsra vonatkozó értéknek. A narancslé Cvitamin tartalma és az ár között nem mutatható ki összefüggés. In Hungary orange is the dominant citrus fruit. But during processing some changes occur in the chemical composition of the original fruit, and the vitamin-C content decreases. The cool temperature storage - in comparison with the room temperature one - decreases the measure of the vitamin-C content change. The vitamin-C content of various 100% fruit-ratio containing orange juices is about half or 2/3 of the original fresh orange. There was no correlation between the vitamin-C content and the price of the orange juices. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 95-100 |
ISSN: | 0422-9576 |