Az élelmiszerallergének mérésének lehetőségei ma - kihívások, megoldások, a fejlesztés irányai = Possibilities of allergen analysis at present - challenges, solutions and directions of development

Az élelmiszerekkel szemben jelentkező túlérzékenységi reakciók (allergia, intolerancia) a népesség egyre növekvő hányadát érintik. Ezen betegségek egyetlen hatékony kezelési módja az érzékenyítő komponensek étrendből történő teljes elhagyása. Az EU jelenleg 14 olyan allergén komponenst tart számon,...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Török Kitti
Bugyi Zsuzsanna
Hajas Lívia
Adonyi Zsanett
Tömösközi Sándor
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2011
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 57 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Allergia - élelmiszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79544
LEADER 04052nab a2200289 i 4500
001 acta79544
005 20230826083258.0
008 230719s2011 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Török Kitti 
245 1 3 |a Az élelmiszerallergének mérésének lehetőségei ma - kihívások, megoldások, a fejlesztés irányai = Possibilities of allergen analysis at present - challenges, solutions and directions of development  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Török Kitti 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2011 
300 |a 83-91 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 57 No. 2 
520 3 |a Az élelmiszerekkel szemben jelentkező túlérzékenységi reakciók (allergia, intolerancia) a népesség egyre növekvő hányadát érintik. Ezen betegségek egyetlen hatékony kezelési módja az érzékenyítő komponensek étrendből történő teljes elhagyása. Az EU jelenleg 14 olyan allergén komponenst tart számon, melyek jelölése kötelező az élelmiszerek csomagolásán. A szabályozás betartásához megfelelő technológiára és ennek támogatására érvényesített (validált) analitikai módszerekre van szükség. Napjainkban az allergének mérésére az immunanalitikai módszerek (ELISA, LFD) a legelterjedtebbek. Ezen módszerek fejlesztése és validálása több nehézségbe ütközik. A reakciót kiváltó fehérjék összetétele nem minden esetben ismert, valamint nem állnak rendelkezésre sem referencia-anyagok, sem referenciamódszerek. Em ellett a feldolgozási folyamat hatásait is meg kell ismerni és figyelembe kell venni. A problémamegoldás egyik iránya allergén fehérjét deklarált mennyiségben tartalmazó feldolgozott élelmiszermátrix fejlesztése, mely kutatásaink egyik fő célja. Siker esetén a mintamátrix referencia-anyagként is használható, melynek segítségével lehetőség nyílik a feldolgozási folyamat hatásainak vizsgálatára, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható ELISA tesztek összehasonlító elemzésére is. Hypersensitivity reactions (allergy and intolerance) triggered by certain food proteins affect an increasing rate of population. The only effective treatm ent of these illnesses is the total avoidance of the problem atic proteins from p atien t’s diet. At the m om ent the labelling regulations of E uropean Union defines 14 foodstuffs or com ponents which are responsible for the highest number of these cases. In order to comply the regulation, right technological solutions and validated analytical methods are needed. At present, the most commonly used methods in allergen analysis are immune-analytical based ELISA or LFD kits. The development and validation of these methods cause many challenges. The compositions of allergenic proteins are not welldefined, furthermore neither reference materials nor reference methods exist. Finally the effects of food processing steps on the allergenic proteins and the results of the analytical methods are not described well. One direction towards overtaking the problems is the developm ent of incurred real food matrices which contains dedicated amount of allergenic protein, which was the main goal of this work. These model matrices can be used as incurred reference material (IRM) and opened the door to investigate the influence of food processing. Reference material also give the opportunity to make a comparative study of ELISA kits and other analytical methods. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Allergia - élelmiszer 
700 0 1 |a Bugyi Zsuzsanna  |e aut 
700 0 1 |a Hajas Lívia  |e aut 
700 0 1 |a Adonyi Zsanett  |e aut 
700 0 1 |a Tömösközi Sándor  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79544/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_02_083-091.pdf  |z Dokumentum-elérés