Klasszikus témák új megvilágításban a glutén mint speciális élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívás /

A glutén, vagy sikér fehérjék táplálkozás-élettani szerepe és megítélése az utóbbi évtizedekben kettőssé vált. A glutén fehérjék egyrészt központi szerepet töltenek be a búza és más gabonák sütőipari minőségének kialakításában. Másrészt azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan túlérzékenységi re...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kormosné Bugyi Zsuzsanna
Muskovics Gabriella
Schall Eszter
Török Kitti
Hajas Lívia
Scherf Katharina
Xhaferaj Majlinda
Koehler Peter
Schoenlechner Regine
D'amico Stefano
Poms Roland
Tömösközi Sándor
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2022
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 68 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - kutatás, Glutén
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2022/4-4-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79499
LEADER 03362nab a2200373 i 4500
001 acta79499
005 20230826080033.0
008 230717s2022 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2022/4-4-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 2 |a Kormosné Bugyi Zsuzsanna 
245 1 0 |a Klasszikus témák új megvilágításban  |h [elektronikus dokumentum] :  |b a glutén mint speciális élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívás /  |c  Kormosné Bugyi Zsuzsanna 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2022 
300 |a 4180-4189 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 68 No. 4 
520 3 |a A glutén, vagy sikér fehérjék táplálkozás-élettani szerepe és megítélése az utóbbi évtizedekben kettőssé vált. A glutén fehérjék egyrészt központi szerepet töltenek be a búza és más gabonák sütőipari minőségének kialakításában. Másrészt azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan túlérzékenységi reakciók, melyeket szintén a glutén fehérjék váltanak ki az arra érzékeny populációban. A glutén által okozott rendellenességek közül 1% körüli globális előfordulásával az egyik legjelentősebb a lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia, mely a vékonybél bolyhainak sorvadásával járó autoimmun betegség. A tünetek széles skáláját okozhatja, jelenleg egyetlen ismert kezelési módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. A diéta betartásának elősegítésére a jelenleg érvényes EU szabályozás 20 mg/kg-ban maximalizálja a gluténmentesként értékesíthető termékek gluténtartalmát. Ez pedig szükségessé teszi a glutén mennyiségének minél pontosabb meghatározását ebben az alacsony koncentráció-tartományban. A meghatározás rutinmódszere az immunanalitikai elven működő ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). A különböző ELISA módszerek validálása és eredményeik összehasonlíthatósága, vagyis az általuk szolgáltatott adatok megbízhatósága azonban problémát jelent. Cikkünk fő célkitűzése az ennek hátterében álló analitikai és fehérjekémiai kérdések, valamint a módszertan feltételrendszerének javítását célzó törekvések bemutatása. Emellett kitérünk a zab gluténmentes diétában betöltött különleges szerepére is, így kísérelve meg minél szélesebb körben rálátást nyújtani a glutén által képviselt élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívásokra. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - kutatás, Glutén 
700 0 1 |a Muskovics Gabriella  |e aut 
700 0 1 |a Schall Eszter  |e aut 
700 0 1 |a Török Kitti  |e aut 
700 0 1 |a Hajas Lívia  |e aut 
700 0 1 |a Scherf Katharina  |e aut 
700 0 1 |a Xhaferaj Majlinda  |e aut 
700 0 1 |a Koehler Peter  |e aut 
700 0 1 |a Schoenlechner Regine  |e aut 
700 0 1 |a D'amico Stefano  |e aut 
700 0 1 |a Poms Roland  |e aut 
700 0 1 |a Tömösközi Sándor  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79499/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4180-4189.pdf  |z Dokumentum-elérés