Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén
Cikkünk bemutatja nyulak csalánszénával folytatott kiegészítő takarmányozásnak a takarmány-egyensúlyra, valamint a nyúlhús biokémiai mutatóira, tápértékére és eltarthatóságára gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit. Megállapítottuk, hogy a nyúlhús tápértéktartalmának tekintetében a szá...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2022
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
68 No. 1 |
Kulcsszavak: | Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Nyúlhús, Takarmányozás - nyúl |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/EVIK-2022/1-5-HUN |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79459 |
LEADER | 02339nab a2200289 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79459 | ||
005 | 20230826080025.0 | ||
008 | 230714s2022 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/EVIK-2022/1-5-HUN |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Burmistrova Olga | |
245 | 1 | 0 | |a Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén |h [elektronikus dokumentum] / |c Burmistrova Olga |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2022 | ||
300 | |a 3807-3817 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 68 No. 1 | |
520 | 3 | |a Cikkünk bemutatja nyulak csalánszénával folytatott kiegészítő takarmányozásnak a takarmány-egyensúlyra, valamint a nyúlhús biokémiai mutatóira, tápértékére és eltarthatóságára gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit. Megállapítottuk, hogy a nyúlhús tápértéktartalmának tekintetében a szálastakarmány 5, illetve 25%-ának csalánszénával való helyettesítése nyersfehérjéből 3,5-20,3%, emészthető fehérjéből 4,4-22,8% és a karotintartalomból pedig 3,3-22,7% többletet eredményezett. A szálastakarmány 5% illetve 25%-ának kiváltása csalánszénára azt eredményezte, hogy a hagyományos takarmányozáshoz képest (1,17 kg takarmányadag/nap) a legkevesebb takarmányra volt szükség 10 g gyarapodás eléréséhez. 5% csalánszéna bevezetése a nyúltakarmányba a kontrollcsoporthoz képest a nyúlhús nedvességtartalmának 10,38%-os csökkenését (P<0,001) eredményezte. A fehérjetartalom 34,2%-kal (P<0.01), a hús cinktartalma 35,6%kal, (P<0,01) valamint a mangántartalom 34,2%kal (P<0,01) nőtt. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Nyúlhús, Takarmányozás - nyúl | ||
700 | 0 | 1 | |a Burmistrov Eugene |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Naumova Natalia |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Lukin Aleksandr |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Betz Julia |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79459/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3807-3817.pdf |z Dokumentum-elérés |