Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén

Cikkünk bemutatja nyulak csalánszénával folytatott kiegészítő takarmányozásnak a takarmány-egyensúlyra, valamint a nyúlhús biokémiai mutatóira, tápértékére és eltarthatóságára gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit. Megállapítottuk, hogy a nyúlhús tápértéktartalmának tekintetében a szá...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Burmistrova Olga
Burmistrov Eugene
Naumova Natalia
Lukin Aleksandr
Betz Julia
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2022
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 68 No. 1
Kulcsszavak:Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Nyúlhús, Takarmányozás - nyúl
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2022/1-5-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79459
LEADER 02339nab a2200289 i 4500
001 acta79459
005 20230826080025.0
008 230714s2022 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/EVIK-2022/1-5-HUN  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Burmistrova Olga 
245 1 0 |a Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Burmistrova Olga 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2022 
300 |a 3807-3817 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 68 No. 1 
520 3 |a Cikkünk bemutatja nyulak csalánszénával folytatott kiegészítő takarmányozásnak a takarmány-egyensúlyra, valamint a nyúlhús biokémiai mutatóira, tápértékére és eltarthatóságára gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit. Megállapítottuk, hogy a nyúlhús tápértéktartalmának tekintetében a szálastakarmány 5, illetve 25%-ának csalánszénával való helyettesítése nyersfehérjéből 3,5-20,3%, emészthető fehérjéből 4,4-22,8% és a karotintartalomból pedig 3,3-22,7% többletet eredményezett. A szálastakarmány 5% illetve 25%-ának kiváltása csalánszénára azt eredményezte, hogy a hagyományos takarmányozáshoz képest (1,17 kg takarmányadag/nap) a legkevesebb takarmányra volt szükség 10 g gyarapodás eléréséhez. 5% csalánszéna bevezetése a nyúltakarmányba a kontrollcsoporthoz képest a nyúlhús nedvességtartalmának 10,38%-os csökkenését (P<0,001) eredményezte. A fehérjetartalom 34,2%-kal (P<0.01), a hús cinktartalma 35,6%kal, (P<0,01) valamint a mangántartalom 34,2%kal (P<0,01) nőtt. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Tápanyagtartalom - élelmiszer, Élelmiszervizsgálat, Nyúlhús, Takarmányozás - nyúl 
700 0 1 |a Burmistrov Eugene  |e aut 
700 0 1 |a Naumova Natalia  |e aut 
700 0 1 |a Lukin Aleksandr  |e aut 
700 0 1 |a Betz Julia  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79459/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_01_3807-3817.pdf  |z Dokumentum-elérés