Közeli-infravörös spektroszkópia gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére /

A legújabb kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben felhasznált cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laborat...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Yakubu Haruna Gado
Kovács Zoltán
Vitális Flóra
Bázár György
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2021
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 67 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia
Tárgyszavak:
doi:10.52091/EVIK-2021/1-1-HUN

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79407
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A legújabb kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben felhasznált cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laboratóriumi technológiák alkalmazásával nem egyszerű feladat. Számos korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy a közeli-infravörös (NIR – Near Infra Red) spektroszkópia hatékonyan alkalmazható a cukrok minőségi és mennyiségi analízise során. Jelen vizsgálatunk rávilágít ennek a gyors korrelatív analitikai technikának az alkalmazhatóságára a fruktózkoncentráció cukoroldatokban történő mérése terén, amennyiben a bemutatott NIR kalibrációk megbízhatók a °Brix mint relatív paraméter mérésekor (R2 = 0,84), valamint az egyes cukrok közvetlen meghatározásakor (R2 > 0,90), még vegyes összetételű oldatokban is.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:3249-3258
ISSN:0422-9576