Real-time PCR-készülék bevezetése a nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatal debreceni laboratóriumában Salmonellakimutatás céljából
A szalmonellózis a legelterjedtebb zoonózisok közé sorolható, amely Európa-szerte élen jár az emberre is terjedő állatbetegségek terén [1]. Ebből kifolyólag a Salmonella spp. élelmiszermintákból horizontális módszerrel történő kimutatása a kiemelt jelentőségű mikrobiológiai vizsgálatok közé sorolhat...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2019
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
65 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság - módszer, Szalmonella-kutatás |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79296 |
Tartalmi kivonat: | A szalmonellózis a legelterjedtebb zoonózisok közé sorolható, amely Európa-szerte élen jár az emberre is terjedő állatbetegségek terén [1]. Ebből kifolyólag a Salmonella spp. élelmiszermintákból horizontális módszerrel történő kimutatása a kiemelt jelentőségű mikrobiológiai vizsgálatok közé sorolható a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal Debreceni Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumában. Mivel az MSZ EN ISO 6579-1:2017 szabvány szerint alkalmazott Salmonella-kimutatási módszer roppant időigényes (legalább 3 munkanap), ezért a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal Debreceni Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumában dolgozó szakemberek úgy döntöttek, hogy bevezetik egy a Real-Time PCR-készülék használatán alapuló gyorsmódszer alkalmazását. A módszer alkalmazhatóságát a Salmonella húsmintákból történő kimutatásának eredményei alapján vizsgáltuk. A horizontális és a molekuláris biológiai módszerrel kapott eredményeket összehasonlítva csekély eltérést tapasztaltunk; a két módszer eredményei 99%-ban megegyeztek egymással. A Real-Time PCR hatékonyságát (99,3%) figyelembe véve az új módszer bevezetése kapcsán biztató következtetések vonhatók le. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 2590-2597 |
ISSN: | 0422-9576 |