Élelmiszerek ásványianyag-tartalma - palládium az élelmiszerekben
A palládium a platinafémekhez tartozó nehézfém, mikroelem. A platinafémeken belül a könnyű platinafémek csoportjába sorolható. Nem esszenciális és nem is stimulatív hatású elem. Az élelmiszerláncban meglehetősen kicsi, µg/kg koncentrációban fordul elő, ezért – bár létezik néhány határozottan toxikus...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2019
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
65 No. 1 |
Kulcsszavak: | Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Palládium, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79268 |
Tartalmi kivonat: | A palládium a platinafémekhez tartozó nehézfém, mikroelem. A platinafémeken belül a könnyű platinafémek csoportjába sorolható. Nem esszenciális és nem is stimulatív hatású elem. Az élelmiszerláncban meglehetősen kicsi, µg/kg koncentrációban fordul elő, ezért – bár létezik néhány határozottan toxikus vegyülete – toxikus hatásának gyakorlati (a mezőgazdasági termelés, a környezetvédelem vagy a humán táplálkozás szempontjából) jelentősége nincs. A palládiummal kapcsolatos ismeretanyag tárgyalására egy évekkel ezelőtt megkezdett közleménysorozat kiegészítése végett vállalkoztam. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 2406-2408 |
ISSN: | 0422-9576 |