A kávézacc beltartalmi jellemzőinek vizsgálata klasszikus mérési, ICP-OES és FT-NIR technika alkalmazásával
Akávézaccakávéitalkészítéseutánjelentősmennyiségben visszamaradó melléktermék. Hasznosítási lehetőségeivel számos kutatás foglalkozott és bizonyította adott esetben pozitív hatását. Tanulmányunkban a kávézacc talajjavító anyagként történő felhasználhatóságához valamint a zacc alapján történő eredeta...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2018
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
64 No. 3 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Kávézacc, Élelmiszerbiztonság |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79236 |
Tartalmi kivonat: | Akávézaccakávéitalkészítéseutánjelentősmennyiségben visszamaradó melléktermék. Hasznosítási lehetőségeivel számos kutatás foglalkozott és bizonyította adott esetben pozitív hatását. Tanulmányunkban a kávézacc talajjavító anyagként történő felhasználhatóságához valamint a zacc alapján történő eredetazonosításhoz végeztünk méréseket. Meghatároztuk a presszó eljárással készült kávéitalok melléktermékeként keletkező zacc pH-értékét, szárazanyag- és vízben oldódó összes sótartalmát. ICPOES technika alkalmazásával mértük a minták ásványi anyag tartalmát. Felvettük a minták FT-NIR spektrumát és a spektrumadatok kemometriai kiértékelésével mintázatfelismerest végeztünk termőhely es szerint. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 2164-2176 |
ISSN: | 0422-9576 |