Fajtamézek botanikai eredetének vizsgálata
A Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetében tizedik éve foglalkozunk mézek vizsgálatával. Tanulmányunkban 70 darab fajtaméz (akác, hárs, repce, napraforgó, selyemfű, gesztenye és erdei) prolin- és összes fenolos vegyülettartalmát vizsgáltuk. Vizsgálataink során arra kerestük a választ, hogy...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2016
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
62 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - méz, Élelmiszerkémia - méz |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79116 |
Tartalmi kivonat: | A Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetében tizedik éve foglalkozunk mézek vizsgálatával. Tanulmányunkban 70 darab fajtaméz (akác, hárs, repce, napraforgó, selyemfű, gesztenye és erdei) prolin- és összes fenolos vegyülettartalmát vizsgáltuk. Vizsgálataink során arra kerestük a választ, hogy e két paraméter alapján lehetséges-e a fajtamézeket elkülöníteni egymástól, tehát hogy a botanikai eredetnek van-e hatása ennek a két vegyület mennyiségére. Lineáris diszkriminancia-elemzés segítségével megállapítottuk, hogy a vizsgált fajtamézek csoportjai egyértelműen elkülönülnek egymástól. Az erdei és gesztenyemézeknél a két csoport elkülönülése nem volt egyértelmű, tehát ennek a két fajtaméznek az esetében egy harmadik jellemző vizsgálatára is szükség lehet. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 1316-1321 |
ISSN: | 0422-9576 |