Fajtamézek botanikai eredetének vizsgálata

A Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetében tizedik éve foglalkozunk mézek vizsgálatával. Tanulmányunkban 70 darab fajtaméz (akác, hárs, repce, napraforgó, selyemfű, gesztenye és erdei) prolin- és összes fenolos vegyülettartalmát vizsgáltuk. Vizsgálataink során arra kerestük a választ, hogy...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Czipa Nikolett
Novák Anna
Kovács Béla
Format: Article
Published: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2016
Series:Élelmiszervizsgálati közlemények 62 No. 4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - méz, Élelmiszerkémia - méz
Subjects:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79116
Description
Summary:A Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetében tizedik éve foglalkozunk mézek vizsgálatával. Tanulmányunkban 70 darab fajtaméz (akác, hárs, repce, napraforgó, selyemfű, gesztenye és erdei) prolin- és összes fenolos vegyülettartalmát vizsgáltuk. Vizsgálataink során arra kerestük a választ, hogy e két paraméter alapján lehetséges-e a fajtamézeket elkülöníteni egymástól, tehát hogy a botanikai eredetnek van-e hatása ennek a két vegyület mennyiségére. Lineáris diszkriminancia-elemzés segítségével megállapítottuk, hogy a vizsgált fajtamézek csoportjai egyértelműen elkülönülnek egymástól. Az erdei és gesztenyemézeknél a két csoport elkülönülése nem volt egyértelmű, tehát ennek a két fajtaméznek az esetében egy harmadik jellemző vizsgálatára is szükség lehet.
Physical Description:1316-1321
ISSN:0422-9576