Rovarok mint "új" élelmiszerek
A világ népességének gyors növekedése és a természeti erőforrásaink szűkössége komoly probléma a mezőgazdaság szempontjából, ezért a fenntartható élelmiszertermelés egyre fontosabb kérdés. Kutatók szerint a küszöbön álló „fehérjekrízis” megoldását többek között a rovarok jelenthetik. Az utóbbi évekb...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2016
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
62 No. 2 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Rovarok fogyasztása |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79088 |
LEADER | 02009nab a2200265 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79088 | ||
005 | 20230826082032.0 | ||
008 | 230706s2016 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Kemenczei Ágnes | |
245 | 1 | 0 | |a Rovarok mint "új" élelmiszerek |h [elektronikus dokumentum] / |c Kemenczei Ágnes |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2016 | ||
300 | |a 1106-1113 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 62 No. 2 | |
520 | 3 | |a A világ népességének gyors növekedése és a természeti erőforrásaink szűkössége komoly probléma a mezőgazdaság szempontjából, ezért a fenntartható élelmiszertermelés egyre fontosabb kérdés. Kutatók szerint a küszöbön álló „fehérjekrízis” megoldását többek között a rovarok jelenthetik. Az utóbbi években jelentősen nőtt a rovarokból készült élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos társadalmi érdeklődés Európában, azonban az entomofágia (a rovarok fogyasztása) nem új keletű, hiszen már a Bibliában is találunk erre vonatkozó utalásokat. Számos, elsősorban a rovarfogyasztás előnyeit és lehetséges kockázatait elemző tanulmány készült már, azonban ismereteink még mindig nagyon hiányosak. Bár a jogi szabályozás koránt sem egységes, fel kell készülnünk rá, hogy a rovarokból készült élelmiszerek előbb-utóbb valószínűleg a mindennapi táplálkozásunk részévé fognak válni. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszerbiztonság, Rovarok fogyasztása | ||
700 | 0 | 1 | |a Izsó Tekla |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Bognár Lajos |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Kasza Gyula |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79088/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1106-1113.pdf |z Dokumentum-elérés |