Rovarok mint "új" élelmiszerek

A világ népességének gyors növekedése és a természeti erőforrásaink szűkössége komoly probléma a mezőgazdaság szempontjából, ezért a fenntartható élelmiszertermelés egyre fontosabb kérdés. Kutatók szerint a küszöbön álló „fehérjekrízis” megoldását többek között a rovarok jelenthetik. Az utóbbi évekb...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Kemenczei Ágnes
Izsó Tekla
Bognár Lajos
Kasza Gyula
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2016
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 62 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Rovarok fogyasztása
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79088
LEADER 02009nab a2200265 i 4500
001 acta79088
005 20230826082032.0
008 230706s2016 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Kemenczei Ágnes 
245 1 0 |a Rovarok mint "új" élelmiszerek  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Kemenczei Ágnes 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2016 
300 |a 1106-1113 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 62 No. 2 
520 3 |a A világ népességének gyors növekedése és a természeti erőforrásaink szűkössége komoly probléma a mezőgazdaság szempontjából, ezért a fenntartható élelmiszertermelés egyre fontosabb kérdés. Kutatók szerint a küszöbön álló „fehérjekrízis” megoldását többek között a rovarok jelenthetik. Az utóbbi években jelentősen nőtt a rovarokból készült élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos társadalmi érdeklődés Európában, azonban az entomofágia (a rovarok fogyasztása) nem új keletű, hiszen már a Bibliában is találunk erre vonatkozó utalásokat. Számos, elsősorban a rovarfogyasztás előnyeit és lehetséges kockázatait elemző tanulmány készült már, azonban ismereteink még mindig nagyon hiányosak. Bár a jogi szabályozás koránt sem egységes, fel kell készülnünk rá, hogy a rovarokból készült élelmiszerek előbb-utóbb valószínűleg a mindennapi táplálkozásunk részévé fognak válni. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerbiztonság, Rovarok fogyasztása 
700 0 1 |a Izsó Tekla  |e aut 
700 0 1 |a Bognár Lajos  |e aut 
700 0 1 |a Kasza Gyula  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79088/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1106-1113.pdf  |z Dokumentum-elérés