Omega-3 zsírsavforrásokkal kiegészített húskészítmények vizsgálata

Kutatásunk célja az volt, hogy három húskészítmény (lecsókolbász, császár rolád, kacsamájas) n-3-zsírsav-tartalmát megnöveljük úgy, hogy a hozzáadott érték deklarálható legyen a termékek jelölésén. Az n-3-zsírsavak szintjének növelését alfa-linolénsavban gazdag bio lenmagcsíra-olajjal (legalább 300...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Tanai Attila
Lelovics Zsuzsanna
Kovács Anett
Hingyi Hajnalka
Csavajda Éva
Kovács Péter
Kovács Nándor
Kanyóné Princes Gyöngyi
Grosz György
Tóth Tamás
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2016
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 62 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Omega-3 olaj, Zsírsavak
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79075
LEADER 03232nab a2200337 i 4500
001 acta79075
005 20230826082038.0
008 230706s2016 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Tanai Attila 
245 1 0 |a Omega-3 zsírsavforrásokkal kiegészített húskészítmények vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Tanai Attila 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2016 
300 |a 956-971 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 62 No. 1 
520 3 |a Kutatásunk célja az volt, hogy három húskészítmény (lecsókolbász, császár rolád, kacsamájas) n-3-zsírsav-tartalmát megnöveljük úgy, hogy a hozzáadott érték deklarálható legyen a termékek jelölésén. Az n-3-zsírsavak szintjének növelését alfa-linolénsavban gazdag bio lenmagcsíra-olajjal (legalább 300 mg alfa-linolénsav/100 g vagy 100 kcal termék) valamint EPA-ban (eikozapentaénsavban) és DHA-ban (dokozahexaénsavban) gazdag halolajjal (min. 40 mg EPA + DHA/100 g vagy 100 kcal termék) végeztük el. Megállapítottuk, hogy az alkalmazott olajkiegészítések szignifikánsan (p < 0,05) növelték a vizsgált termékek n-3-zsírsavarányát. A lenmagcsíraolajjal kiegészített termékek közül a lecsókolbász szerepelt a legjobban 644 mg/100 kcal alfa-linolénsav tartalmával, ami elegendő az „omega-3 zsírsavban gazdag” címkén feltüntethető állítás használatához. A császár rolád 575, míg a kacsamájas 504 mg értéket ért el. Ezek az értékek lehetővé teszik az „omega-3-zsírsavak forrása” állítás jogszerű használatát. A halolajjal kiegészített császár rolád termékben 99 mg/100 kcal EPA + DHA-tartalmat mértek, ami elegendő az „omega-3-zsírsavakban gazdag” állítás címkén történő feltüntetéséhez. A lecsókolbász és a kacsamájas EPA + DHA tartalma 1, illetve 4 mg/100 kcal-val elmarad attól a szinttől, hogy az előbbi állítás e terméknél a jelölésen feltüntethető legyen. Az alkalmazott olajkiegészítések a késztermékek fontosabb mikrobiológiai jellemzőit nem befolyásolták negatívan és a termékek minőségmegőrzési ideje sem csökkent. A kiegészítések a termékek megjelenésére sem voltak hatással, ugyanakkor a bírálók a halolaj és a lenmagcsíraolaj kiegészítés hatására több esetben idegen ízt és illatot azonosítottak. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Omega-3 olaj, Zsírsavak 
700 0 1 |a Lelovics Zsuzsanna  |e aut 
700 0 1 |a Kovács Anett  |e aut 
700 0 1 |a Hingyi Hajnalka  |e aut 
700 0 1 |a Csavajda Éva  |e aut 
700 0 1 |a Kovács Péter  |e aut 
700 0 1 |a Kovács Nándor  |e aut 
700 0 2 |a Kanyóné Princes Gyöngyi  |e aut 
700 0 2 |a Grosz György  |e aut 
700 0 2 |a Tóth Tamás  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79075/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_01_956-971.pdf  |z Dokumentum-elérés