Gyógynövénydrogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata = Analysis of the flavonoid content of a tea made of herbal drugs and a tea blend

A szerzők a „Pannonhalmi májvédő” (Ph. Májvédő) élelmiszernek minősülő teakeverék flavonoid-tartalmát kétféle eljárással vizsgálták. A kísérletek során a Magyar Gyógyszerkönyv Ph. Hg. Vili. 01/2003:1833 (acetonos kivonás) és a Ph. Hg. Vili. 01/2002:1432 (alkoholos extrakció) módszereit alkalmazták....

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Nádosi Márta
Lelik László
Bernáth Jenő
Bányai László
További közreműködők: Radácsi Péter
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2015
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 61 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Gyógynövények - kémia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79035
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szerzők a „Pannonhalmi májvédő” (Ph. Májvédő) élelmiszernek minősülő teakeverék flavonoid-tartalmát kétféle eljárással vizsgálták. A kísérletek során a Magyar Gyógyszerkönyv Ph. Hg. Vili. 01/2003:1833 (acetonos kivonás) és a Ph. Hg. Vili. 01/2002:1432 (alkoholos extrakció) módszereit alkalmazták. Az acetonos, illetve etanolos extraktumok flavonoid tartalmát mindkét eljárásban fotometriás módszerrel határozták meg. Megállapították, hogy a vizsgált teakeverék májvédő hatását elsődlegesen a máriatövis (Silybum marianum) elsődleges hatóanyaga, egy flavonolignán-komplex, a szilimarin biztosítja. A vizsgálatok során a szerzők a teakeverék flavonoid-tartalmát hiperozid egyenértékben határozták meg. Flavonoid content of a tea blend considered as food called „Pannonhalmi májvédő” (Hepatoprotective from Pannonhalma) was studied by the authors. Flavonoidtype compounds were analyzed using two procedures. During the experiments, methods of the Hungarian Pharmacopoeia Ph. Hg. VIII. 01/2003:1833 (acetone extraction) and Ph. Hg. VIII. 01/2002:1432 (alcohol extraction) were applied. Flavonoid content of the acetone or alcohol extracts were determined by a photometric method in both procedures. It was determined that the liver protecting effect of the tea blend studied is provided primarily by the main active ingredient of milk thistle, a flavonolignan complex called silymarin. During the study, flavonoid content of the tea blend was determined by the authors in hyperoside equivalent.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:560-571
ISSN:0422-9576