Fonalas tömlősgomba-eredetű antifungális fehérjék és alkalmazási lehetőségeik
A századfordulón aggasztó méreteket öltött az antifungális (gombaellenes) szerekkel szemben rezisztenciát mutató gombák által okozott fertőzések és kártételek esetszáma a klinikumban és az agráriumban egyaránt. Világosan látszott az, hogy az eddig alkalmazásban lévő gyógyszereken és növényvédőszerek...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Könyv része |
Megjelent: |
Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar
Szeged
2023
|
Sorozat: | Centenáriumi Tanulmánykötet : 100 éve a tudomány szolgálatában, Kutatások az SZTE Biológia Intézetében
|
Kulcsszavak: | Fonalas tömlősgomba, Mikrobiológia, Növényvédelem, Növénybetegségek - gombák |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/78072 |
Tartalmi kivonat: | A századfordulón aggasztó méreteket öltött az antifungális (gombaellenes) szerekkel szemben rezisztenciát mutató gombák által okozott fertőzések és kártételek esetszáma a klinikumban és az agráriumban egyaránt. Világosan látszott az, hogy az eddig alkalmazásban lévő gyógyszereken és növényvédőszereken alapuló antifungális stratégiák folyamatosan veszítenek hatékonyságukból. Ezért a tudományos élet figyelme új, az eddigiektől alapvetően eltérő gombaellenes szerek és kezelési módszerek kidolgozása felé irányult. Egyik alternatív lehetőségnek a természetben széleskörben előforduló antifungális proteinek és peptidek alkalmazása mutatkozott. Az 1990-es évek végére bebizonyosodott az, hogy ilyen jellegű fehérjéket és peptideket nemcsak az állati szervezetek és a növények képesek termelni, hanem a gombák is. Ekkora a szakirodalom három, többé-kevésbé jól jellemzett képviselőjükről számolt be, de gombaellenes hatásmódjukról és lehetséges gyakorlati alkalmazásukról nem vagy alig állt rendelkezésre információ. Ebbe a nemzetközi-szintű munkába kapcsolódott be közel húsz éve a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai, majd Biotechnológiai Tanszéke. A következő oldalakon ennek a munkának az eredményeibe nyerhet bepillantást az olvasó. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 21-35 |
ISBN: | 978-963-306-913-4 |