Élelmiszerpazarlás és mentés Magyarországon

A szakdolgozatomban feltérképeztem világunk egyik legnagyobb ellentmondását, az éhezés és az élelmiszerpazarlást. Utánajártam az élelmiszer mentésnek is, az élelmiszerbankok működésébe is betekintést nyertem. A kérdőíves kutatásomban bebizonyosodott, hogy iskolánk tanulói átlagos mértékben pazarolna...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Makányné Kis Emese
Gál József
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Szeged 2019
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 14 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszerpazarlás, Környezetvédelem
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/67550
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A szakdolgozatomban feltérképeztem világunk egyik legnagyobb ellentmondását, az éhezés és az élelmiszerpazarlást. Utánajártam az élelmiszer mentésnek is, az élelmiszerbankok működésébe is betekintést nyertem. A kérdőíves kutatásomban bebizonyosodott, hogy iskolánk tanulói átlagos mértékben pazarolnak, közepesen tájékozottak az éhezés témájában és, hogy a tudatos fogyasztói magatartást tartják a probléma megoldásának. Szakdolgozatom legfontosabb következtetése az, hogy az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük azt. Ennek módja a tudatos fogyasztóvá válás, amelynek kialakulásához szemléletváltás szükséges a felnőttek körében, a gyermekeknél padig beépíthető a mindennapokba, életük részévé válik, így ez a globális probléma nagyobb mértékű csökkenése várható. Abstract: In my thesis is I investigated one of the biggest contradictions in our world, starvation and food waste. I looked into the process of food rescue and I gained an insight into the operation of food banks. In my questionnaire research I have shown that our school’s students waste food on an average level and are moderately informed about the topic of starvation. In their opinion, the solution to the problem would be the conscious consumer behaviour. The main conclusion of my thesis is that the best thing we can do to prevent food waste is to prevent it. The way to do this is to become a conscious consumer, which requires a change of attitude among adults. This consumer awareness and change of attitude can be integrated into the everyday life of children, becoming a part of their lives, and thus a greater reduction in the global problem might be expected.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:61-66
ISSN:1788-7593