A magyar vadhúsértékesítés alakulásának főbb tendenciái és lehetséges fejlődési irányai
Magyarország kedvező természeti adottságokkal rendelkezik a vadgazdálkodás területén. Ebből kifolyólag lehetővé válik a vadászatra jogosultaknak, hogy kiváló alapanyagot (vadhúst) biztosítsanak a hazai és külföldi fogyasztók számára. A lőtt vad a vadfeldolgozókban történő gondos feldolgozást követőe...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
2018
|
Sorozat: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
13 No. 3-4 |
Kulcsszavak: | Vadgazdálkodás - Magyarország, Vadhús - Magyarország |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/62053 |
Tartalmi kivonat: | Magyarország kedvező természeti adottságokkal rendelkezik a vadgazdálkodás területén. Ebből kifolyólag lehetővé válik a vadászatra jogosultaknak, hogy kiváló alapanyagot (vadhúst) biztosítsanak a hazai és külföldi fogyasztók számára. A lőtt vad a vadfeldolgozókban történő gondos feldolgozást követően, jó minőségű, ellenőrzött termékként kerül a fogyasztók asztalára. A tanulmány az egyes lőtt nagyvadak (gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, vaddisznó) értékesítésének alakulására és lehetséges fejlődési irányaira fókuszál. A magyar vadhúsértékesítés az elmúlt évek során jelentős átalakuláson ment keresztül és ennek eredményeképpen szükségessé válnak olyan vizsgálatok, amelyek arra adnak választ, hogy milyen pozitív vagy negatív irányú változások következtek be ezen a téren. Az elemzéshez matematikai-statisztikai módszereket alkalmaztunk, annak érdekében, hogy be tudjuk mutatni a változások főbb tendenciáit, és meg tudjuk fogalmazni a főbb fejlesztési irányokat, figyelembe véve a magyar vadhús piacának erősségeit (S), gyengeségeit (W), lehetőségeit (O) és veszélyeit (T). Hungary has favourable natural resources considering the field of wildlife management. As a result, hunters can provide excellent raw material (game meat) for domestic and foreign consumers. The shot wild animals, after carefully processed in game-meat processing facilities, can be safely put on the consumers’ table as good quality, controlled products. The study focuses on the sales and possible directions for the development of shot big game (red deer, fallow deer, roe-deer, mouflon, wild boar). Hungarian game sales have undergone a major transformation over the past few years, and as a result, tests are required to find out what kind of positive or negative changes have occurred in this field. We applied mathematical-statistical methods to analyse the main trends of change and to establish the main directions of development, regarding the strengths (S), weaknesses (W), opportunities (O) and threats(T) of the Hungarian game-meat market. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 43-58 |
ISSN: | 1788-7593 |