A kukorica relatív klorofill tartalma, levélterülete és termésátlaga közötti összefüggés vizsgálata monokultúrás tartamkísérletben

Absztrakt: Kísérletünket Szarvason, a Szent István Egyetem Agrár és Gazdaságtudományi Kar Galambosi kísérleti telepén végeztük. Tartamkísérletünkben a különböző arányú (N, P, K) tápelemek növényfiziológiai, termésképzési hatásait vizsgáltuk. A tényezők közötti összefüggéseket 32 tápanyag ellátási sz...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Bencze Gábor
Futó Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 2017
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 12 No. 3
Kulcsszavak:Kukoricatermesztés, Biotechnológia - növényi, Klorofill tartalom, Növénytermesztés - kukorica
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/54844
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Absztrakt: Kísérletünket Szarvason, a Szent István Egyetem Agrár és Gazdaságtudományi Kar Galambosi kísérleti telepén végeztük. Tartamkísérletünkben a különböző arányú (N, P, K) tápelemek növényfiziológiai, termésképzési hatásait vizsgáltuk. A tényezők közötti összefüggéseket 32 tápanyag ellátási szinten mértük. Kísérletünkben vizsgáltuk a kukorica tápanyag-reakcióját a klorofill tartalom változása, a levélterület és a termésátlag alakulása szempontjából. Kísérletünkben a levélterület növekedése szoros pozitív korrelációt eredményezett a termésátlag növekedésével, valamint a kukoricalevél relatív klorofill tartalmával. A tápelemek közül kísérletünkben a legjelentősebb pozitív hatást a nitrogén esetében mértük, a foszfor és a kálium hatásai kisebbek voltak. Abstract: The experiment was set up at Szarvas in the experimental field of the University of Szent István, Faculty of Agricultural and Economics Studies, in Galambos. During the research, we examined the effect of various nutrients (N, P, K) ratios on maize monoculture in long-term experiments. The contexts between the factors 32 nutrients we measured it on a supply level. We examined the nutrient reaction of maize on the chlorophyll content, the establishment of the leaf area and the average yield. The increase of the leaf area yielded a tight positive correlation with the increase of the average yield and the leaf relative chlorophyll content. From among the nutriment elements we measured the most considerable positive effect in the case of the nitrogen in our experiment, the effects of the phosphorus and the potassium were smaller.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:21-28
ISSN:1788-7593