Innovációs célú korszerű kutatás-szervezés az élelmiszeriparban
A világ élelmiszeripara paradigma-váltás küszöbén áll. A váltás jelei megtapasztalhatók, iránya kétségtelenül az egészség-politikában való fokozottabb részvétel, s ennek megfelelően változnak a K+F tevékenység szervezeti keretei, finanszírozása. Magyarországon az ilyen jellegű változás jelei nem lel...
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Könyv része |
Megjelent: |
2013
|
Sorozat: | SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei
Innováció : a vállalati stratégiától a társadalmi stratégiáig |
Kulcsszavak: | Élelmiszeripar, Innováció |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/34434 |
Tartalmi kivonat: | A világ élelmiszeripara paradigma-váltás küszöbén áll. A váltás jelei megtapasztalhatók, iránya kétségtelenül az egészség-politikában való fokozottabb részvétel, s ennek megfelelően változnak a K+F tevékenység szervezeti keretei, finanszírozása. Magyarországon az ilyen jellegű változás jelei nem lelhetők fel, inkább egyfajta erózió megy végbe. Dolgozatunk az ágazat hazai és a nemzetközi kutatás-szervezési gyakorlatát veti egybe és kritikailag értékeli azt. Ezzel az elemzéssel a jövőbeni fejlődés körvonalainak felvázolásához kívánunk hozzájárulni. The trends of new product development in the food industry shows towards more and more complex food items. Indication of this can be seen in the growing offering of the functional and "novel" food items. These innovative food products support the restoration of the consumers' health; assist in overcoming a number of "popular" health issues, such as obesity, and help strengthening the human immune system. This orientation of development in the Food Industry's system of "vertical" links demands a course towards the Health Industry. At the same time, a complete review of the current organisational practice in the local R+D is warranted. Change should be implemented in the areas of research projects, in the financing background, in the targeted concentration of human resources, and in the co-operation with the International Scientific bodies. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 99-108 |
ISSN: | 1588-8533 |