Turizmus 2.0 a kollaboráció új formáit lehetővé tevő alrendszerek bemutatása /

Cikkünkben bemutatjuk a kollaboráció sajátosságait az idegenforgalomban, különös tekintettel a közösségi internetes oldalak használatára. A világháló, különösen az ún. „web 2.0"-s, azaz közösségi oldalak minőségileg és alapjaiban változtatják meg az utazási értékláncban közreműködő szereplők le...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Gyarmatiné Bányai Edit
Rényi Zsolt Dániel
Dokumentumtípus: Könyv része
Megjelent: 2009
Sorozat:SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei
Szolgáltatások világa
Kulcsszavak:Turizmus, Idegenforgalom, Szolgáltatások
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/29212
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Cikkünkben bemutatjuk a kollaboráció sajátosságait az idegenforgalomban, különös tekintettel a közösségi internetes oldalak használatára. A világháló, különösen az ún. „web 2.0"-s, azaz közösségi oldalak minőségileg és alapjaiban változtatják meg az utazási értékláncban közreműködő szereplők lehetőségeit és erőviszonyaik átrendeződésének esélyét vetítik előre. Ismertetjük a kollaboráció jelentését turisztikai kontextusban, majá bemutatjuk a web 2.0-s jelenséget, illetve idegenforgalmi változatát - a travel 2.0-t. A web 2.0 és a travel 2.0 lényegét az internetes forradalom korábbi, retrospektive 1.0-nak nevezett fázisával szemben O'Reilly (2006) nyomán abban látjuk hogy az elsődleges érték nem az információ és az ahhoz való hozzáférés, hanem a hálózatiasodás és a hálózatok által lehetővé tett tudástranszfer. Cikkünk azt a négykomponensű rendszert mutatja be, ami ezt a közösségi hálózatokban működő kollaborációt lehetővé teszi. In our article, we look to point out the peculiarities of collaboration in the travel industry with dedicated attention to social media sites. The Web, especially its so-called „web 2.0" sites funadmentally alter the role of participants in the tourism value chain and prepare ground for new opportunities and power relations. We explore the phenomenon of collaboration and web 2.0 in the context of tourism and it's equivalent in the field - travel 2.0. We see the essence of web 2.0 and travel 2.0 in accordance with O'Reilly (2006) — as opposed to the earlier, retrospectively coined 1.0 phase - in information and accessibility ceasing to be of primary value, and networking and knowledge transfer becoming chief factors. The article illustrates the four-component system, that enables collaboration in social networks.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:317-331
ISSN:1588-8533