Turisztikai klaszterkultúra-vizsgálat az Őrségben

A turizmus egy összetett jelenség. Egy turisztikai termék sokféleképpen értelmezhető például meghatározott időszak alatt igénybe vett szolgáltatások köreként, melyek mindegyike egyedi élményekkel szolgál az igénybevevők számára. Valamint értelmezhetjük még különböző társadalmi egységek és az azok kö...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Mayer Péter
Raffai Csilla
Dokumentumtípus: Könyv része
Megjelent: 2009
Sorozat:SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei
Szolgáltatások világa
Kulcsszavak:Turizmus - falusi, Idegenforgalom
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/29199
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:A turizmus egy összetett jelenség. Egy turisztikai termék sokféleképpen értelmezhető például meghatározott időszak alatt igénybe vett szolgáltatások köreként, melyek mindegyike egyedi élményekkel szolgál az igénybevevők számára. Valamint értelmezhetjük még különböző társadalmi egységek és az azok közti kapcsolatok entitásaként. Ez utóbbi megközelítésből kiindulva, jelen cikk a falusi szállásadók hálózatosodásának folyamatát és e folyamatok innovációra gyakorolt hatásait vizsgálja. Ebben az értelemben az innováció olyan képességeket és tevékenységeket foglal magában, melyek segítségével meghatározott kulturális és társadalmi háttérből érkező turisták igényei kielégíthetők Oriszentpéter szállásadóival készített interjúk alapján osztályoztuk a falusi szállásadókat jellemzőik és a közöttük működő kapcsolatok alapján, figyelembe véve innovációs képességük eredetét, erejét. A kutatás célja választ adni arra a kérdésre, hogy milyen elengedhetetlen jellemzők működtetik a falusi turisztikai hálózatokat. Tourism is a complex issue. The tourism product can be interpreted in a numerous way including a series of services consumed throughout a limited amount of time, the highly individual experience derived from these, but also as a system comprising different types of social entities and various links between them. Taking the latter approach this paper examines social networks of rural tourism service providers and the ways this fosters or undermines innovation. Innovations in this context include capabilities and activities to adapt to and deal with the needs and wants of tourist's representing a distinct cultural and social background. Based on a series of interviews with one village tourism service providers in this paper I try (1) to classify rural tourism service providers according to their entrepreneurial character, (2) to define types of links between them, (3) to examine their social network to explore how much and in which ways their innovation capacities are embedded into local social and cultural relations. Based on network theory and the empirical data the paper aims to come up with definition of what network properties and characteristics of key persons ("nodes") are vital to the success of a rural community on the tourism market.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:100-107
ISSN:1588-8533